Bij een lotusgeboorte (of lotusbevalling of lotus birth) wordt de navelstreng na de bevalling helemaal niet doorgeknipt. De placenta blijft enkele dagen verbonden met de navelstreng en baby, tot de navelstreng zozeer is ingedroogd dat deze loslaat bij het naveltje. Als variant wordt er vaak gekozen voor een halve lotus of halve lotusgeboorte. Hierbij wordt de navelstreng wel doorgeknipt (of doorgebrand, zie dit vrije geboorteverhaal waarin de ouders kozen voor cord burning), maar pas na enkele uren of een dag.
Waarom kiezen ouders voor een lotusgeboorte?
De keuze voor een (halve) lotusgeboorte is vooral een keuze voor rust:
- Er is meer dan alle tijd om de navelstreng geheel uit te laten kloppen. Als de navelstreng helemaal uitklopt krijgt de baby al het bloed uit de placenta mee dat haar toebehoort (maar liefst 30% van haar totale bloedvoorraad) met alle voedingsstoffen, ijzer, stamcellen etc.
- Rust tijdens de gouden uren direct na de bevalling. Geen gedoe met een schaar en een navelklem (of cordring) etc.
- Hoe minder verstoring, hoe beter: het hormoon oxytocine dat helpt bij de geboorte van de placenta en het op gang komen van de borstvoeding stroomt optimaal als er geen stress is.
- Een rustige landing voor de baby. Alle tijd om afscheid te nemen van het leven in de baarmoeder waarin placenta en baby een eenheid vormden.
- Een ritueel om stil te staan bij de aankomst op aarde en in het gezin.
- Omdat je minder mobiel bent is er ook sprake van gedwongen rust in de kraamweek: moeder en baby blijven op en rondom het bed.
- De baby wordt minder snel opgepakt door bezoek.
Tot slot is het een manier om aandacht en respect te tonen voor de wonderbaarlijke placenta, en dus voor de natuur:
- De placenta is een ingenieus orgaan, puur en alleen ontstaan om de baby te voeden en beschermen. Na de geboorte van de baby heeft ze haar werk gedaan en sterft af.
Veel natuurvolkeren eren de placenta. Zo mooi: De Maori zien de placenta als een incarnatie van een voorouder. De voorouder komt via de placenta even tot leven om de nieuwe ziel te begeleiden onderweg naar het leven op aarde.
Hoe ‘doe’ je een lotusgeboorte?
Het lijkt misschien ingewikkeld, omdat we het niet gewend zijn. Maar eigenlijk is het simpeler dan het doorknippen van de navelstreng. Je hoeft er immers niets voor te doen. En als je de placenta goed behandelt gaat het niet raar ruiken of rotten, maar droogt het heel mooi in. Het is dus een fabeltje dat het zorgt voor infectiegevaar. Dat risico is juist groter bij het doorknippen van de navelstreng waarbij er echt een wond ontstaat.
Nog wat lotusgeboorte tips
Wist je dat je ook bij een medische bevalling en zelfs bij een keizersnede een lotusgeboorte kunt doen? Ook bij een medische bevalling kun je je eigen keuzes maken en een rustige start maken met je baby.
Lees hier vrije geboorteverhalen waarin lotusgeboortes voorkomen: https://vrijegeboorte.nl/tag/lotusgeboorte/
>> De worksheets komen uit de vrije geboorte cursus waarin je alle tools krijgt voor een vrije geboorte, een bevalling vanuit rust, regie en vertrouwen, thuis of in het ziekenhuis.
>> Meer lezen over de lotusgeboorte en wat te doen met de placenta? In Vrije Geboorte staat een apart hoofdstukje over de lotusgeboorte. En in Vrije Geboorte en Mijn reis naar binnen kun je veel info vinden over de periode direct na de bevalling, de geboorte van de placenta etc.
0 Reacties op "Wat is een lotusgeboorte en hoe doe je het?"