Ze schreef het boek dat ze tijdens haar zwangerschap zelf had willen lezen

In de Stentor:

'ZUTPHEN Steeds minder vrouwen bevallen thuis. Zo’n 22 procent, las Anna Myrte Korteweg uit Zutphen. Dat is een cijfer van enige jaren geleden, binnenkort komen de nieuwe getallen en ze verwacht dat de thuisbevallers een steeds kleinere minderheidsgroep vormen.

Zelf beviel ze in het ziekenhuis van haar tweede kindje. Ze wilde niet, maar haar vliezen waren gebroken en te lang gebeurde er daarna niets. Hoofdstuk 1 van haar boek Vrije Geboorte verhaalt over een moeder die niet meer zelf kiest, maar gestuurd wordt door regeltjes, te maken krijgt met verschillende verplegende teams die elkaar aflossen en discussies over het wel of niet toedienen van vitamine k.

Daarom schreef ze haar tweede boek, het boek dat ze eigenlijk zelf in de boekenwinkel had willen tegenkomen aan het begin van haar zwangerschap. Vrije geboorte is geen verzet tegen een ziekenhuisbevalling, stelt ze, maar een pleidooi om de vrouw te laten kiezen.

Korteweg vindt het jammer dat het gelukkige paar al vanaf dag 1 wordt meegesleurd in de stroom van medicalisering en vercommercialisering. Blije dozen, verloskundigen die slechts een kant uit wijzen en bladen die uitgaan van het ergste.

Als cultureel antropologe is ze gewend om afstand te nemen van het onderwerp en er een frisse blik op te werpen. Dat deed ze ook met haar eerste onderwerp: dromen. Nu was ze zelf, negen maanden na de geboorte van haar eerste, zwanger, en wilde kwijt wat ze op haar hart had.

Een rode draad in haar boek is dat je je niet moet laten bang maken door verhalen en de medische sector. Ze raadt vrouwen aan om te vertrouwen op hun innerlijke kracht. Dat is ook een kwestie van zorgen voor je nog ongeboren kindje. Ze schrijft dat het kind in de buik ook de gemoedstoestanden van moeder aanvoelt. Ben je bang tijdens de zwangerschap, dan pikt de baby dat ook op.

Korteweg wil terug naar een natuurlijke en blije manier van zwanger zijn en bevallen. Ze wil dat vrouwen in deze belangrijke fase van hun leven kunnen genieten van hun vrouwzijn, er vrij in zijn.

Niet alleen de bekende therapieën haalt ze aan, zoals haptonomie en zwangerschapsyoga, ook methoden die niet direct voor zwangere vrouwen zijn ontwikkeld belicht ze.

Meditatie bijvoorbeeld kan je helpen om je gedachten een moment te stoppen, zodat je stil kan staan bij jezelf en je zwangerschap en aanstaande bevalling. Hypnobirthing helpt negatieve gedachten om te zetten in positieve. Gevoelens worden overtuigingen, en de methode zou het aantal keizersnedes in Amerika hebben verlaagd.

Vrije Geboorte is niet alleen een boek van een vrouw over vrouwen. De rol van de man, vaak een beetje weggestopt, wordt nog weleens afgedaan met een advies om niet te veel te schrikken van de hormonale uitbarstingen van zijn gade. Wat Korteweg betreft kan hij juist in zijn dienende rol, als hij niet bang is de controle kwijt te raken, een rots in de branding zijn.'


Gerrit Jan Riedstra
de Stentor"