Reviews over Vrije Geboorte

 

Vrije geboorte – versie 2018 (met moeder en baby op de voorkant) is een volledig nieuwe versie. Op 1 hoofdstuk na is het een heel ander boek dan het boek met de vlinders op de voorkant. Ik heb beide boeken gelezen. Het eerste boek was al heel fijn, maar de nieuwe versie is echt een verbetering. Waar de eerste versie soms best zweverig was is het nieuwe boek erg ‘mindful’. Stilstaan bij wat er is, stil (mogen) staan bij keuzes.
In Amerika wordt onder ‘Free Birth’ bevallen zonder verloskundige verstaan. Dat is niet waar dit boek over gaat. De auteur zal je absoluut niet proberen te overtuigen om onverantwoorde beslissingen rondom zwangerschap en bevalling te maken. Als medisch handelen echt nodig is dan is het mooi dat we daar gebruik van kunnen maken.
Waar gaat dit boek dan wel over: dit boek laat je stilstaan bij de keuzes en mogelijkheden die er zijn rondom zwangerschap en bevalling. Waarom wel of niet een echo laten uitvoeren? Waarom thuis of in het ziekenhuis bevallen? Is thuis bevallen net zo veilig als in het ziekenhuis? (Ja! Als je er vanuit de visie van Vrije Geboorte naar kijkt zelfs in veel gevallen veiliger  lees vooral het boek als je wilt weten waarom 😊 ). In het boek worden standaard procedures beschreven zoals het toedienen van oxytocine direct na de geboorte, het afnavelen van de navelstreng, doorprikken van vliezen, gebruik van CTG, toucheren etc. In handige kadertjes staat, met wetenschappelijke achtergrond, beschreven wat hiervan het nut, maar ook wat hiervan het risico is.
Maar bovenal helpt dit boek om vertrouwen te krijgen in jezelf, in het vrouwelijk lichaam. We zijn gemaakt om te baren en in de meeste gevallen is daar geen hulp van buitenaf bij nodig. Het leert je de tijd te nemen, bewust stil te staan bij wat je wil en wat je niet wil en niet door zorgverleners te laten overrulen. Na het lezen van dit boek wist ik wat ik wilde en wat ik niet wilde. Toen ik zwanger was van mijn tweede kindje zocht ik een verloskundige die deze visie deelt en heb ik een prachtige zwangerschap en bevalling gehad.
Ik kan iedere zwangere vrouw, maar ook iedereen die werkt met zwangeren, aanraden dit boek te lezen.

Sija, moeder van twee kinderenAnna Myrte schrijft op een eerlijke en makkelijk leesbare manier over haar eigen ervaringen en hoe ze zich voorbereidt op de geboorte van haar derde kindje. Ondanks dat het een heel persoonlijk verhaal is, is ze er toch in geslaagd om van Vrije Geboorte een praktisch handboek te maken met daarin allerlei methoden om natuurlijk te bevallen, op eigen kracht.Dit boek geeft je de handvatten om zélf op zoek te gaan naar een manier om fijn te bevallen en daarna positief terug te kijken op de bevalling.

www.borstvoeding.com


Ik voel me rijk en geïnspireerd terwijl ik je boek lees en mijn zwangerschap steeds meer 'echt' kan ervaren als het wonder dat het is.

Sarah (27), 21 weken zwanger
Onze dochter is geboren tijdens een prachtige badbevalling. Vrije geboorte heeft dit mogelijk gemaakt.

Moeder van een baby van tien dagen


Toen ik zelf zwanger was, merkte ik dat sommige reguliere opties en methodes me een onprettig gevoel gaven. Ik voelde me gedwongen bepaalde keuzes te maken, eigenlijk simpelweg omdat ik niet wist welke keuzes ik allemaal had... en ook voelde ik me ongezien in mijn eigen kracht en gevoel rondom de zwangerschap en bevalling.
Ik las het boek Vrije Geboorte van Anna Myrte Korteweg en er ging een wereld voor me open.. Ik las en leerde over de vele mogelijkheden die je hebt in de geboortezorg als vrouw in Nederland, en waarom hulpverleners je daar dikwijls niet over informeren. Door het lezen van Vrije Geboorte was ik in staat een goed onderbouwd geboorteplan te schrijven, wat ook grotendeels nageleefd is, me terug te trekken in mezelf en mijn kracht te voelen als vrouw, en moeder in wording, en in mijn kracht te bevallen.
Dat gun ik jou ook! Daarom raad ik Vrije Geboorte van harte aan. PS: Vrije Geboorte heeft ook een groep op Facebook: https://www.facebook.com/groups/vrijegeboorte

Naomi Rowan


Ik heb zo'n spijt dat ik dit boek niet voor mijn eerste zwangerschap heb gelezen. Dan was ik accuut overgestapt naar een meer dan gemiddelde verloskundige en hadden we gestreeft naar onze rustige droombevalling, lekker thuis en in bad!
Veel minder stress, pijn, 'moeten' (want wij zwangeren moeten niets!) en ongezonde bemoeienissen, onnodige interventies en medicijnen met bij-effecten zoals de verstoring van de natuurlijke hormonen.
Dat is uiteraard ook veel beter voor de baby, rustig op aarde komen!
Niet alleen een aanrader voor elke, zwangere en partner, maar zeker ook voor iedere specialist in de geboortezorg, van verloskundige, kraamzorg en verpleegkundige tot gyneacologen!


Bedankt voor het teruggeven van vertrouwen in het vrouwelijk lichaam en de natuur, en ik voel me nu een stuk sterker in mijn schoenen staan tijdens discussies over bevallingen, en wat mijn keuze zal zijn.


Ik wil je graag bedanken voor je boek. Ik ben ongeveer 3 maanden zwanger van ons tweede kindje en via via kwam ik op de vrije geboorte website terecht. Prachtige ontroerende inspiratie, en ik besloot je herziene versie van Vrije Geboorte te bestellen. Bijna in 1 ruk (voor zover het thuismoeder-leven met een vliegensvlugge 1 jarige dat toelaat ;)) heb ik het vol emotie uitgelezen. Had ik dit boek maar bij de eerste gelezen! Nouja, voor alles is een tijd, allicht is het precies goed dat het nu op mijn pad kwam. Ik ben blij. Ik verheug me dit keer enorm op het nieuwe kindje, kan haast niet wachten. Ik ben positief getriggered om 'aan de slag te gaan' en me te verdiepen in wat ik tegenkom, en vooral, compassie te hebben. Ik geef mezelf zo vaak het tegenovergestelde. Kritiek. Aanmatiging. Maar ik voel oprecht dat ik dit niet meer wil. Ik ben wat ik ben. En dat mag ik nog meer worden.

Lieve Anna Myrte, dankjewel dat je precies geschreven hebt wat ik nu moest lezen.


Graag wil ik je bedanken voor je boek. Heel eerlijk ben ik (en ik hoop dat je er geen aanstoot aan neemt) als ik zeg dat ik niet echt van plan was om het te gaan lezen. 
Door een vraag in een andere fbgroep werd ik op de vrije geboorte groep gewezen. Ik had het al een paar keer voorbij zien komen maar de titel had me er altijd weg gehouden. Het is lastig uit te leggen, zeker schrijvend, omdat ik me er van bewust zijn dat die woorden nog wel eens kwetsend kunnen zijn of verkeerd over kunnen komen. 
Vrije geboorte kwam op mij steeds een beetje zweverig over (sorry voor het woord). Ik kan me er gewoon niet goed mee identificeren. Dat is mijn proces waarin ik vooral gewoon mezelf wil zijn en vind dat wat ik wil 'natuurlijk/back to basic’ is en niet bijzonder of zweverig en daar ook niet mee geassocieerd wil worden. Anyway ik wijk af...
Op de valreep voor mijn vakantie heb ik je boek toch besteld om mee te nemen. Iemand in de groep noemde de nieuwe uitgave 'niet zo zweverig'. Dat hielp. Onderweg naar Frankrijk heb ik het boek in één ruk uitgelezen. Het heeft veel met me gedaan, herkenning, ondersteuning, kracht, bevestiging. Ik haal er ontzettend veel uit. Dankjewel!


Ik heb dit boek van Anna Myrte Korteweg gelezen en in gedachten de bevalling gehad die ik eigenlijk had willen hebben. Door te begrijpen kan ik meer vrede hebben en mezelf vergeven dat het niet ging zoals ik had gewild. Het lezen van dit boek heb ik ervaren als een helende reis. Iedere vrouw gun ik de ervaring van een natuurlijke vrije bevalling en dit boek is voor aanstaande ouders een goede voorbereiding. Het is een vingerwijzer naar de weg terug naar onze innerlijke wijsheid. Een heel praktisch, open en helder geschreven boek. Belangrijk voor aanstaande moeders en vaders, zij zullen door dit boek kracht en inspiratie vinden, maar evengoed boeiend als je nog wat te verwerken hebt op dat gebied.Bij deze wil ik je ontzettend bedanken voor je boek Vrije Geboorte. Ik ben in verwachting van mijn eerste kindje en jouw boek heeft me erg geholpen in het vertrouwen in mijn eigen lichaam en kennis vergaren over de wereld rondom zwangerschap.Ik liep in de bibliotheek en kwam toevallig uw boek tegen. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Ik kan alleen maar zeggen, wauw. Mijn vriend en ik proberen zwanger te raken. Was er zeker van dat ik in het ziekenhuis zou willen bevallen. Want, je weet maar nooit... Totdat ik uw boek las. Nu ga ik zeker voor een thuisbevalling. Ik wil u hartelijk bedanken voor alles wat u mij heeft doen inzien. Dankuwel.

Nathalie EijgelsheimVia mijn verloskundige kwam ik in contact met je boek Vrije Geboorte. Ik heb het in een ruk uitgelezen, toen ik ongeveer halverwege mijn zwangerschap was.  Ik heb er veel aan gehad. Herkenbaarheid, tips, jouw ervaringen hebben er aan meegeholpen dat de geboorte van mijn tweede dochter prachtig is verlopen.

Petra, moeder Tijdens het begin van mijn zwangerschap heb ik je boek gelezen en het heeft me zeer geïnspireerd.
Na het lezen van jouw boek heb ik veel kracht en vertrouwen gekregen en wilde ik ook helemaal voor een badbevalling gaan. Toendertijd zat ik bij een reguliere verloskundigen praktijk en ik ben mede door het lezen van jouw boek overgestapt naar een holistisch verloskundige.

Uiteindelijk is mijn zoon een maand geleden geboren in water. Het was een prachtige badbevalling. Ik wil je bedanken voor je inspiratie en je prachtige boek. Ik hoop dat je vele vrouwen blijft inspireren met je verhaal!

Karen Scheffers, net moeder gewordenHallo Anna Myrte, tijdens mijn zwangerschap ben ik naar een lezing van jou en holistisch verloskundige Marieke geweest en ik heb daarna ook je boek gelezen. Het heeft me ontzettend geïnspireerd. Op 1 december heb ik op een prachtige manier onze zoon Jens op de wereld kunnen zetten. Ik kan met een soort van heimwee terugdenken aan de bevalling. Ik wil je graag bedanken voor je boek. Wat ik zei: het heeft me geïnspireerd, maar ook veel moed gegeven.

Rianne, net moeder geworden


Ik wil je complimenteren voor het boek. Het heeft mij zeker geholpen om tot een mooie en goede bevalling te komen.

Een week voor de uitgerekende datum kreeg ik het te leen. In twee dagen had ik het uit en ook deels aan mijn man voorgelezen. Nog geen dag later werd mijn dochter geboren.

Niet in het ziekenhuis, zoals ik had verwacht en afgesproken, maar gewoon thuis en zonder pijn, omdat het allemaal zoveel sneller en meer ontspannen verliep, dan ik had kunnen dromen. Aanleg zal meegespeeld hebben in de snelheid van de bevalling, maar de verloskundige viel het op, hoe ontspannen we waren tijdens het geheel. 

Achteraf heb ik het boek nog een keer gelezen en ik weet zeker dat ik een aantal van de genoemde tips toch onbewust heb toegepast. Het verhaal over de lotusbevalling was verder helemaal nieuw en wij hebben voor een halve lotusbevalling gekozen, hetgeen de verloskundige ook respecteerde. De nageboorte was er in een mum van tijd zonder enige moeite en mooi intact. En dat terwijl er in onze omgeving toch een aantal nieuwe moeders alsnog na hun geslaagde thuisbevalling naar het ziekenhuis moesten omdat de nageboorte niet kwam. Ik ben zeer benieuwd of er een onderzoek is, waarin bekeken is, of dit met het al dan niet te snel verbreken van de navelstreng te maken kan hebben.

Kortom, ik heb je boek nu ook zelf gekocht en ga het aan veel zwangere dames in mijn omgeving uitlenen. Ik vind het echt een aanrader. Fijn dat je dit geschreven hebt.

Elleke, psychologe en kersverse moeder


Juist in deze tijd is het belangrijk dat vrouwen door het uitwisselen van ervaringen en kennis elkaar inspireren om trouw te blijven aan hun eigen (innerlijke) autoriteit. Alleen op deze manier kunnen Nederlandse vrouwen in de toekomst hun grondrecht, de vrijheid om te kiezen waar en hoe je wilt bevallen, waarborgen. Lang leve de Vrije geboorte!

Het boek van Anna Myrte Korteweg is dan ook een uitstekende en noodzakelijke aanvulling op boeken van verloskundigen, waaronder mijn eigen Veilig-serie.

Beatrijs Smulders in het voorwoord van de eerste editie


Over het verhaal van de werkelijk vrije geboorte en de kans op transformatie en diepe vervulling kan niet vaak genoeg verteld en geschreven worden. En jij doet dat op mooie en heldere wijze!
Daarbij ga je langs alle onderwerpen die ik in mijn lessen en workshop bespreek. Goed geïnformeerd zijn is van wezenlijk belang voor een vrije geboorte. Jij informeert aanstaande ouders ook over het effect van het Nederlands verloskundig systeem zoals dat nu is. Iets wat een must is geworden in deze tijd. Als vrouwen jouw boek gaan lezen scheelt me dat veel gepraat daarover (haha) en kunnen we meer tijd besteden aan oefeningen, meditatie en persoonlijke verdieping! Dus dit boek ga ik iedere vrouw in mijn les aanraden.
En al mijn vriendinnen cadeau doen!

Laura Pijnenborgh,  lerares zwangerschapsyoga


Ik ben zo blij met je boek! Iedereen in mijn omgeving kijkt me raar aan als ik zeg dat ik ("nu 'pas' 3 maanden zwanger") me wil voorbereiden op de bevalling, dat ik meer uit mijn zwangerschap wil halen, dat ik graag SAMEN met mijn lief voorbereid wil zijn, dat ik denk over een doula omdat onze Overijsselse verloskundige niet vraagt hoe jij je voelt en het onzin vindt dat een man überhaupt een cursus gaat doen. De meningen en ervaringen van de vrouwen om me heen zijn eenduidig: - van mannen hoef je niets te verwachten (alsof ik hem wat aandoe als ik betrokkenheid van hem vraag), - een bevalling is altijd erger dan je denkt en loopt echt niet zoals je zou willen, je kunt je er maar beter niet teveel mee bezig houden tot het zover is - en vooral de PIJN, daar word ik goed van op de hoogte gesteld : ), dus dat ik er niet een te groot feestje van moet willen maken.. En toch hield ik een gevoel van: ik kan dit anders volgens mij, ik kan hier voor mij en mijn kindje meer uithalen. Wat een godsgeschenk dat jouw boek nu net uit is... Het boek is in huis en ik ben thuis. Alles waar ik in geloof en voor wil staan vind ik terug in Vrije Geboorte. Ik heb er nu echt zin in om uit te vinden wat bij ons past en hoe we vorm gaan geven aan deze prachtige tijd en ervaringen!

Eline, 3 maanden zwangerLangzaam langzaam lees ik je boek, omdat ik het zonde vind het om het te gulzig te lezen.
Ik was bij de presentatie en heb het dadelijk aangeschaft na de enthousiaste verhalen van alle spreeksters.
Het spijt me oprecht, als ik je verhalen lees, dat ik te oud ben (49) om het zelf mee te mogen maken, want het is zo uitnodigend naar eigen ervaringen geschreven!

Hilde Louise van Caspel, voetreflexzonetherapeute


Vrije geboorte is een prachtig boek, voor mij gaat het vooral over verantwoordelijkheid versus maakbaarheid. Ik heb het in één druilerig weekend uitgelezen.

Mirjam Vos, docente zwangerschaps- en babycursussen


Dit prachtig geschreven, duidelijke en krachtige boek vind ik een aanrader voor elke zwangere vrouw die de kracht in zichzelf wil en kán aanboren tijdens haar zwangerschap, bevalling en kraamtijd! Een juweeltje tussen de zwangerschapsboeken!!

Mirjam Heemskerk, (zwangerschaps- en baby-) masseuseHet is een heel mooi boek. Een boeiend boek, die vanuit kracht schrijft. Het is een perspectief op bevallen die je weinig leest in alle bladen die worden uitgegeven. En het goede van het boek vind ik, de schrijver schrijft vanuit keuzes en legt de lezer geen zaken op.Ik wil je gewoon bedanken voor dat prachtige boek van je! Dankzij dat boek heb ik de geboorte van onze dochter voor een groot deel kunnen verwerken, maar ik kan nu vooral plaatsen waarom het zo is gelopen! En dat zo'n anderhalf jaar later! Ik heb er zo veel kracht uit gehaald en tranen laten vloeien die ik kwijt moest! Het is zo'n opluchting en last die van mijn schouders is gevallen!Dit is een heel mooi boek dat het ware verhaal vertelt over geboorte en baringen, voorbij de angst en voorbij de pijn. Een echte aanrader voor elke vrouw die haar bevalling graag bewust wil beleven en nieuwsgierig is naar informatie die nog lang geen gemeengoed is in onze samenleving. Als samenleving zijn we massaal angstig geworden voor ons lichaam, voor lijden, voor de dood en daarmee voor het leven. Anna Myrthe Korteweg laat zien dat een bevalling geen lijdensweg hoeft te zijn die het liefst zo snel mogelijk met zo veel mogelijk middelen onderdrukt moet worden. Al zijn er vergelijkbare boeken in andere talen, er was nog geen boek in het Nederlands dat dit zo mooi en helder, persoonlijk en objectief vertelt. Wat je je moeder, je zus, je vriendin, je buurvrouw, je verloskundige, je gynaecoloog en de media je niet zullen vertellen lees je hier....In het prille begin van mijn zwangerschap ging ik al op zoek naar een vorm of richting die voor mij in die 9 maanden ondersteunend zou kunnen zijn. Ik kwam uit op jouw boek. Hierin vond ik mezelf en al mijn gevoelens. Het stelde mij in staat om alles te voelen wat maar voorbij kwam. Van vreugde tot angst. Alles mocht er zijn. Het voelde als volledige overgave aan moeder natuur. Zo kon ik ook de bevalling ingaan. Na een mooie ontspannen bevalling is onze prachtige dochter thuis geboren. Meteen na de geboorte mocht ik vanuit dit vertrouwen haar zelf voeden en groeit ze op als een ontspannen en tevreden meisje. Een tevreden kind is een tevreden moeder. Jouw boek heeft hier een heel mooi aandeel gehad en daar wil ik je hartelijk voor bedanken. Hartelijke groet, Madeleine van HeerdeEen vlot geschreven must-read voor de zwangere vrouw. Plaatst vrouwen in hun sterkte en geeft info die je helpt bij het maken van keuzes in je zwangerschap, bij het bevallen en kort erna.Informatief boek. Zeer interessant. Fijn om te lezen


Nederlandse equivalent van de hypnobirthing methode van Marie Mongan, dus aanrader voor eenieder die interesse heeft in een bevalling zoals moeder natuur die bedoelt heeft: Relaxed, vol vertrouwen en pijnloos (I nailed it!) maar liever in 't Nederlands leest dan in 't Engels.


Geweldig boek en echt een aanrader voor alle zwangere vrouwen en partners. Dit boek geeft een heel ander beeld dan in de media over het zwanger zijn en vooral het gedeelte van de bevalling en wat erbij komt kijken,hoe te vertrouwen op je lichaam als zwangere vrouw. Het voorbeeld van het geboorteplan in het boek vond ik ook hulpzaam. Als aanvulling heb ik ook de cursus hypnobirthing gevolgd en dat valt mooi samen...ik kijk nu uit naar mijn mooie en ontspannen bevalling:)


Top boek.. ik wilde het vertrouwen in mijzelf laten groeien en me sterk genoeg voelen om hands-off te bevallen, dit boek heeft mij daar enorm bij geholpen, ik raad het iedere zwangere aan om te lezen. Het leest makkelijk weg en de stukjes waar je niet zo veel mee hebt kun je over slaan. Er staat heel duidelijk uitgelegd wat het effect van stress en interventies op jet lichaam en het beval verloop is, maar ook handvatten hoe je in jezelf kan keren en je mag laten leiden door je lijf tijdens dit wonderlijke gebeuren: de geboorte


Dit boek zet de bevalling in een ander perspectief. Het heeft mij van veel angsten rond mijn bevalling af geholpen. Er staat ook wat tips en ervaringen in. Het komt soms wat zweverig over maar tussen de horrorverhalen die je online leest is dit wel eens welkom en eigenlijk klopt de gedachte erachter helemaal. Een aanrader.Ik heb dit boek pas gelezen nádat mijn derde kindje was geboren. Dat is jammer. Wat een fijn leesbaar, praktisch, verhelderend boek! Een mooie verhalende zoektocht die goed uiteen zet welke mogelijkheden er zijn en hoe obstakels rondom de geboorte van je kindje genomen kunnen worden.
Gelukkig werk ik met zwangere vrouwen en kan ik dit boek aanraden. Het staat in mijn top-3 van boeken die je als aanstaande moeder gelezen moet hebben.Dit prachtige boek is een aanrader voor alle zwangeren, verloskundigen, doula's, gynaecologen en iedereen die bij de geboorte betrokken is...
Een echte eye-opener om bewust je bevallingsproces in te gaan.Eindelijk een boek dat precies mijn gevoel verwoordt omtrent zwangerschap en vrije geboorte. Het boek leest snel weg. Ik ervaarde vooral veel herkenning en erkenning tijdens het lezen van dit boek, het zal voor velen veel nieuwe kanten belichten van de zwangerschap en bevalling. Het geeft inzicht en stof tot het bewustzijn van je keuzes.


Dit is echt een geweldig boek wat je kijk op zwangerschap zal veranderen. Door dit boek leer je beter naar je lichaam luisteren, en te vertrouwen op je gevoel. Echt een aanrader voor iedere zwangere!


Dit boek heeft bevestigd wat ik voel ivm met bevallen. Mooi verrijkend inspirerend verademend... Puur en duidelijk geschreven. Het mooiste gedeelte in het boek vond ik de bladzijden over de Lotusbevalling waar eigenlijk nog niet zo heel erg veel over te vinden is. Heeft mij gerust gesteld over mijn toekomstige bevalling en belicht het vanuit een krachtig natuurlijk zijn. De moeite!!


Een heel fijn boek met als doel leren te varen op je eigen intuïtie en kracht met tips en onderbouwing. Dat was net wat ik nodig had in de laatste weken van mijn zwangerschap. Het heeft mij geholpen om keuzes te maken die ik anders niet had kunnen maken en gaf bevestiging in mijn onderbuikgevoel dat verloskundigen en artsen de geboorte van een nieuw leven medicaliseren en je wordt bang gepraat met alles risico's en afwijkingen. Bij mij was het vertrouwen totaal weg nadat er bij de 20 weken echo een afwijking was gevonden waarbij we compleet aan ons lot zijn overgelaten. Ik werd nerveus en kwam steeds verder van mijn gevoel kwam te staan. Ik heb nu de switch gemaakt naar een verloskundige praktijk die mij vertrouwen geeft in mijn eigen lichaam en ik ga in bad bevallen wat bij mijn andere verloskundige niet mogelijk was. Wij hebben gekozen voor ons eigen pad en wil de schrijfster daar heel hartelijk voor bedanken dat ze daarin een hele waardevolle bijdrage heeft kunnen leveren. 14 febr 2014 ben ik uitgerekend en we kijken uit naar het nieuwe leven vol liefde en vertrouwen.