Maak je eigen birth map

Anna Myrte
  | 
12 januari 2021

Ooit van een birth map gehoord? Het lijkt op een geboorteplan, maar het is veel creatiever, minder mentaal en meer gericht op hoe jij werkelijk wilt bevallen in plaats van (zoals bij een geboorteplan) op wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Een meer vrouwelijke insteek, meer passend dus bij jouw zwangere staat van zijn.

In een birth map geef je vorm aan jouw beeld van jouw vrije geboorte. Dat kan zoals hier in deze prachtige birth map van Jilke Pet (zwart wit afbeelding) helemaal tot in detail, of globaler, door een paar bekrachtigende kernwoorden op te schrijven en afbeeldingen te gebruiken die je inspireren. Jij bepaalt: Jouw birth map jouw feestje.

In ‘Mijn reis naar binnen’ nemen we je mee om jouw birth map vorm te geven. Hoe wil jij het geboorteproces faciliteren? Welke elementen zijn daarbij belangrijk? Denk aan: hoe stromen de bevalhormonen optimaal en wat hebben ze daarvoor nodig, hoe wil ik mijn plek geborgen maken, wie begeleidt mijn bevalling, welke (positieve) zinnen wil ik tegen mezelf zeggen, wat vind ik belangrijk direct na de bevalling etc?

Het maken van een birth map kan een prima opstapje zijn om vanuit je hart (en buik met baby) je geboorteplan voor zorgverleners te maken. Je focus ligt dan op je wensen in plaats van op je angsten, op het faciliteren van het geboorteproces in plaats van het uitsluiten van risico’s. Via mijnreisnaarbinnen.nl (meteen linksboven op de homepage) kun je gratis prachtige sjablonen van Jilke downloaden (zoals het beeld met de ‘roze vlekken’ hierboven) waarmee je je eigen birth map kunt maken. Heb je een birth map gemaakt? Dan vind ik het heel leuk om deze te zien. Hieronder staat de mooie birth map van holistisch tekendocent Emmy de Koning (die laatst in alle rust is bevallen <3).

>> Om een birth map te maken hoef je niet goed te kunnen tekenen. Het gaat er niet om dat je birth map mooi is, maar dat het helemaal van jou is. Net zoals je geboorte niet perfect hoeft te zijn, maar wel helemaal van jou

Wil je begeleiding bij het maken van je birth map en dus helder krijgen hoe je vorm wilt geven aan jouw vrije geboorte? Ik heb de komende periode tijd om drie zwangeren te begeleiden op een individueel traject waarbij we drie keer videobellen en je per mail vragen kunt stellen, een soort privé ‘vrije geboorte cursus’. Ik kijk met je mee op jouw reis naar binnen, zodat jouw wensen, behoeftes en eventuele overtuigingen die je in de weg zitten zich uitkristalliseren. Eventueel kan ik je begeleiden door middel van op jouw situatie afgestemde meditaties. Als een eerdere bevalling niet zo was als je wenste, dan is er veel ruimte voor je verhaal en het (leren) focussen op hoe dan wel. Door het maken van je birth map wordt helder hoe jouw vrije geboorte eruitziet. Zie het als een anker waar je tijdens de zwangerschap en straks tijdens de bevalling kracht en inspiratie uit kunt putten.


FF1AB27B-6912-491B-A908-17A9CF790151.JPGFF1AB27B-6912-491B-A908-17A9CF790151.JPG

Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Maak je eigen birth map"

Geef een reactie op dit artikel

© 2021 Vrije Geboorte - Powered by Maatos