Niet vorderende ontsluiting of te veel haast?

Anna Myrte
  | 
3 maart 2021

Elke geboorte heeft haar eigen tijd en tempo. Het is een enorme misvatting dat een bevalling ongeveer 1 centimeter per uur moet opschieten. Maar deze in de jaren 50 (!) door een arts (man!) bedachte theorie is vaak nog steeds een leidraad die voor veel onnodig leed zorgt: Als de ontsluiting minder snel toeneemt, dan is er zogenaamd sprake van ‘failure to progress’ of niet vorderende ontsluiting en moet er worden ingegrepen door bijvoorbeeld het toedienen van synthetische oxytocine. Dit zorgt er weer voor dat de harttonen continu gemonitord moeten worden, dat je vastligt aan snoeren, dat de hormoonwerking verstoord wordt en dat verder medisch ingrijpen op de loer ligt.

Niet vorderende ontsluiting of failure to progress is een erg gevaarlijk begrip. Niet alleen omdat er vaak helemaal geen sprake is van niet-vorderende ontsluiting en er dus onterecht wordt ingegrepen, maar ook omdat het suggereert dat je faalt, je lichaam laat het immers afweten (failure).

‘Al zijn grafiekjes nog zo handig, je kunt de werking van een vrouwenlichaam er niet in persen. Uit onderzoek blijkt dat de ontsluiting niet lineair verloopt, maar per fase van de bevalling sneller of langzamer kan gaan. Vooral tot 5 cm duurt het lang(er) (gemiddeld 8,5 uur om van 2 naar 5 cm te gaan) en vanaf 5 cm gaat het elke volgende cm steeds sneller. En de tijdsduur varieert enorm: van 4 naar 5 cm varieert bij 90 % van de vrouwen bijvoorbeeld tussen een half uur en ruim 15 uur!’ (uit ‘Mijn reis naar binnen. Jouw weg naar een Vrije Geboorte.’)

Een goede bevalling kan lang of kort duren. Er is gewoon niets over te zeggen, behalve dat tijdsdruk averechts werkt. Als je bevalt heb je een rustige, veilige sfeer nodig. Daar hoort bij dat de aanwezigen vertrouwen hebben in jouw lichaam met haar unieke tempo en dat ze het geboorteproces zoveel mogelijk faciliteren door jouw ontspanning en gevoel van veiligheid op de eerste plaats te zetten.

Wil jij tijdens de bevalling naar je lichaam luisteren en je eigen tempo volgen? Goede voorbereiding is key. In de Vrije Geboorte online cursus leer je hoe je de juiste (uiterlijke en innerlijke) omstandigheden schept voor een ontspannen bevalling vanuit een diep vertrouwen in jezelf. 

Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Niet vorderende ontsluiting of te veel haast?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte