Placentadruiven

De placenta is een wonderbaarlijk orgaan. Het komt uitsluitend in het leven om je baby tijdens de zwangerschap te voeden (en nog wat dingen). Na de geboorte heeft de placenta haar taak volbracht en sterft ze af. Wat een dienstbaarheid!

De placenta herinnert mij aan de liefdevolle intelligentie van de natuur. En aan het wonder wat dit leven toch eigenlijk is.

Helaas stond ik hier niet bij stil toen mijn oudste zoon 19 jaar geleden werd geboren. Als ik dit opschrijf voel ik nog de spijt dat de placenta na de bevalling in een vuilniszak met de vuilnis aan de weg werd gezet.

Gelukkig kreeg ik een herkansing. Bij mijn volgende kinderen hebben we de placenta begraven en er iets op geplant. Bij Lotus was dat tien jaar geleden een druivenstruik. Bij Jana (2010) was het een olijf, maar die ging helaas dood. De aarde uit de pot hebben we onder Lotus’ druivenstruik begraven. En de placenta van Eva (2013) ging ook bij de druif, die toen inmiddels tijdelijk in een pot stond.

41890334_1934357266871888_3936471327900172288_n.jpg

‘De druif van Lotus’ heeft een grote reis gemaakt. In 2012 verhuisde ik met mijn toenmalige man naar Frankrijk. Het eco-project waar we gingen wonen, mislukte en we keerden weer terug naar Nederland. Die winter stond de druif in een pot in de tuin bij vrienden in Nederland. En hij overleefde het... Daarna is de plant nog drie keer meeverhuisd (in de afgelopen zes jaar heb ik heeel veel meegemaakt, maar dat is een ander verhaal…) en twee keer opnieuw geplant.

Toen ik uiteindelijk twee jaar geleden met mijn kinderen in Utrecht ging wonen, durfde ik er niet op te rekenen dat de druif het zou overleven. En kijk nu, hij groeit als een tierelier tegen de achterkant van ons huis en de druiven zijn zoeter dan ooit.

Naast dat de plant ons herinnert aan de magische tijd die Lotus, Jana en Eva in mijn buik doorbrachten, herinnert hij mij ook aan mijn veerkracht, aan de kracht om door te gaan en opnieuw te beginnen. Niet gebroken, maar juist sterker en voller in het leven. Wat een rijkdom.

Wat doe/ deed jij na de geboorte met je placenta?