Een Vrije Geboorte in coronatijd

Anna Myrte
  | 
25 maart 2020

Lieve zwangere, in deze tijd word je meer dan ooit gedwongen om naar binnen te keren en de kracht en het vertrouwen in jezelf te vinden. Alles staat op zijn kop, maar diep in jezelf is rust en vertrouwen. Juist nu kun je beoefenen wat je wellicht in allerlei boeken en (zwangerschaps)cursussen hebt geleerd: in het moment blijven, dichtbij jezelf blijven, je voorstellingen loslaten van hoe dingen zouden moeten zijn, accepteren wat er is, contact maken met je baby en weten dat de dingen zich vanzelf zo ontvouwen als ze zich moeten ontvouwen.

Jullie baby’s worden geboren in een nieuwe wereld, de wereld van na de corona – een nieuwe generatie die nieuwe creatieve antwoorden zal vinden en zich op een nieuwe manier met elkaar zal verbinden. De grote verandering waar we middenin zitten is hard. De hele wereld is in crisis. Een crisis heeft in mijn ervaring altijd twee kanten. ‘When one door is closed, don’t you know another is open’, zingt Bob Marley. Er is ook iets heel moois gaande. Onze menselijkheid wordt wakker. We zijn meer verbonden dan ooit. We weten dat we niet meer zo door kunnen gaan als vroeger, omdat we onszelf dan te gronde richten. We hebben ons opgesteld als heersers van de aarde en worden nu geconfronteerd met de waanzin van die illusie. We zijn deel van de aarde en de natuur en we kunnen alleen voortbestaan als we onze nederige plek in het geheel innemen en stoppen de aarde leeg te roven.

Ook qua geboortezorg zijn we ver afgedreven van de natuur. Controle en beheersing van het geboorteproces zijn in de geboortezorg vaak belangrijker geworden dan weten hoe geboorte werkt en alles in het werk stellen om het geboorteproces te dienen. Een voorbeeld: als een bevalling niet volgens een bepaald tijdsschema verloopt dan kun je twee dingen doen, het geboorteproces beheersen (optie 1) of het geboorteproces dienen (optie 2):

1) Het ‘een zetje geven’ door in te grijpen door bijvoorbeeld kunstmatig de vliezen te breken of synthetische oxytocine toe te dienen. De verstoring van het geboorteproces kan weer tot andere (noodzakelijke) ingrepen leiden. Bijvoorbeeld: bij synthetische oxytocine verlies je je bewegingsvrijheid omdat je aan een infuus vastzit. Ook ‘moet’ je dan voortdurend gemonitord worden, waardoor je niet meer je eigen vrije (beweging)stroom kunt volgen. Door het gebrek aan bewegingsvrijheid krijg je te veel pijn en kies je voor een ruggenprik en die ruggenprik leidt weer tot een nieuwe interventie… etc…

2) Onderzoeken wat er aan de hand is waardoor je bevalling even wat langzamer gaat. Ben je misschien moe? Of je je niet op je gemak? Zit een bepaalde gedachte je dwars? Heb je het misschien te koud, te warm, honger, dorst? Je stelt de vraag: Wat kunnen we doen om het geboorteproces alle ruimte te geven en de oxytocine (bevalhormonen) weer rijkelijk te laten stromen? Misschien even slapen, even uitrusten, even alleen zijn of juist even met zij tweetjes zijn, even in bad gaan, even huilen, even wat eten of drinken, even lopen, even bewust ademen – in elk geval: Afstemmen op wat je nu nodig hebt. En niet denken vanuit een lineair tijdsbeeld waarin een bevalling zo veel uur moet duren, maar cyclisch denken: je gaat door van alles heen om je volledig te kunnen openen (nooit in je leven ben je meer open dan op het moment dat je geboorte geeft). Soms kom je onderweg iets tegen waardoor het proces vertraagt. Geef jezelf de ruimte om dit in jezelf op te lossen. Een geboorte heeft geen vaste tijd, na uren langzame ontsluiting kun je ook ineens helemaal open zijn, klaar om te baren. Nature knows best.

Lieve zwangere, ik wens je toe dat je zo goed voor jezelf bent als je voor je baby bent. Dat je denkt in mogelijkheden in plaats van in alles wat er nu niet kan. Dat je naar binnen keert en je verbindt met je lichaam. Je lichaam weet precies wat het moet doen om te baren. Alles wat je daarvoor moet doen is stil zijn en je overgeven. Je angsten en verdriet mogen er zijn, maar laat ze niet met je aan de haal gaan. Oefen je om steeds weer terug te keren in dit moment, deze ademhaling nu met jouw baby in je buik.

Door geboorte te geven, door het proces door je heen te laten gebeuren, kun je in aanraking komen met ongekende krachten. Je staat in directe verbinding met de scheppende kracht van het leven, met de natuur. De ervaring van een vrije geboorte is een bron waar je in je moederschap, je relatie, je gezinsleven, ja, in je hele leven zelfs, uit kunt putten. Een vrije geboorte wens ik je toe. ♡

>> Op donderdag 26 maart zal ik om 20.00 live gaan op mijn Facebook pagina Vrije Geboorte: https://www.facebook.com/VrijeGeboorte/. Als er onderwerpen zijn waarvan je graag wilt dat ik er iets over vertel/ als je vragen hebt, stuur me dan een pb of mail (info@nuvrij.com). Met twee sisters starten we op 20 april een online Vrije Geboorte cirkel van een week. Neem contact op als je hier belangstelling voor hebt.


90707499_205822287400902_7272108664171790336_n.jpg90707499_205822287400902_7272108664171790336_n.jpg

Artikel uit de categorie:
vrije geboorteverhalen

0 Reacties op "Een Vrije Geboorte in coronatijd"

Geef een reactie op dit artikel

© 2021 Vrije Geboorte - Powered by Maatos