Deze ziekenhuizen begeleiden een natuurlijke bevalling bij een stuitligging

Anna Myrte Korteweg
  | 
23 mei 2022

Hieronder een (helaas nog heel klein) overzicht van de ziekenhuizen die een natuurlijke bevalling begeleiden bij een stuitligging.

In mijn vorige blog beschreef ik dat de natuurlijke stuitbevalling bijna is verdwenen door één onjuist uitgevoerd onderzoek uit 2000. Het aantal keizersnedes bij een stuitligging nam in de afgelopen twintig jaar enorm toe en de expertise om een vaginale stuitbevalling te begeleiden verdween grotendeels.

Veiliger
De natuurlijke stuitbevalling is onterecht zo omstreden geraakt. Onderzoek laat zien dat een natuurlijke stuitbevalling even veilig is als een keizersnede, mits juist begeleid in de juiste lichaamshouding. Voor de moeder is het zelfs veiliger, want een keizersnede is een operatie die risico’s met zich meebrengt, ook voor volgende zwangerschappen.

Handen en knieën
Het belangrijkste bij een natuurlijke stuitbevalling is lichaamshouding. Op handen en knieën, oftewel in all fours, is de meest gunstige bevalhouding bij een stuitligging. De zo ingeburgerde rugligging is sowieso de meest ongunstige houding om in te bevallen, maar bij een stuitligging al helemaal omdat je dan meer dan ooit de extra ruimte in je bekken en de hulp van de zwaartekracht nodig hebt.

Toch is de rugligging met je benen in de beugels en een standaard episiotomie (knip) in de meeste ziekenhuizen nog steeds de norm, bij een zogenaamd natuurlijke stuitbevalling. In die situaties is er eigenlijk geen sprake van een natuurlijke bevalling, immers het natuurlijke geboorteproces wordt tegengewerkt doordat je gedwongen in een onnatuurlijke lichaamshouding die het geboorteproces tegenwerkt moet bevallen. Helaas zijn nog maar weinig gynaecologen geschoold en ervaren in het begeleiden van natuurlijke stuitbevallingen.

Ziekenhuizen die een stuitbevalling in all fours begeleiden
Naar aanleiding van talrijke reacties van mijn volgers op Instagram en Facebook (van zowel moeders als zorgverleners) maakte ik dit overzicht met ziekenhuizen die stuitbevallingen in all fours begeleiden. Uit de reacties bleek dat het er maar net aan ligt welke gynaecoloog je treft, de ene gynaecoloog zal een bevalling op all fours willen (en kunnen) begeleiden, de ander zal toch aandringen op een rugligging. Dit is helaas ook het geval bij de ziekenhuizen waar gynaecologen werken die erom bekend staan getraind te zijn in het begeleiden van stuitbevallingen in all fours:

 • Daarom zijn er in Nederland nog maar twee ziekenhuizen waar je sowieso goede begeleiding bij een natuurlijke stuitbevalling kunt verwachten (volgens de berichten die ik kreeg, dus dit is geen garantie). Namelijk:

  Amsterdam – OLVG West en Oost
  Groningen – UMCG
 • In deze ziekenhuizen werken (ook!) gynaecologen die stuitbevallingen in all fours begeleiden. Het is aan te raden om hier gericht te vragen om door zo’n gynaecoloog begeleid te worden en duidelijk aan te geven dat je niet op je rug wilt bevallen:

  Deventer – Deventer Ziekenhuis
  Enschede – Medisch Spectrum Twente
  Rotterdam – Ikazia
  Utrecht – Diakonessehuis
  Weert – Sint Jans Gasthuis
 • Idem voor onderstaande ziekenhuizen. Echter, over deze ziekenhuizen heb ik zulke wisselende verhalen gehoord (lees: positieve verhalen, maar ook verhalen van traumatische bevallingen), dat ik ze apart noem:

  Beverwijk – Rode Kruis Ziekenhuis
  Delft – Reinier de Graaf

 • En in België:

  Brussel – Erasmusziekenhuis (de bekende stuitkliniek)
  Gent – Maria Middelares

Aanvullingen welkom! Stuur me gerust een mailtje

Pasgeboren ‘stuitbaby’tje’

Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Deze ziekenhuizen begeleiden een natuurlijke bevalling bij een stuitligging"

Geef een reactie op dit artikel

© 2023 Vrije Geboorte