Direct na de geboorte is de geboorte niet klaar, want de placenta moet nog komen. Eigenlijk gelden dan dezelfde wetmatigheden als tijdens de bevalling: het belangrijkste is dat de oxytocine (hét weeënhormoon en hét knuffelhormoon en hét feel good hormoon) vrij stroomt zodat je weeën krijgt en je lichaam haar werk kan doen. En: Voorwaarde nummer 1 voor een goede oxytocine flow is dat je je ontspannen en veilig voelt, dat je in je bubbel zit dus.
Het is daarom ook direct na de geboorte zoooo belangrijk om op geen enkele manier gestoord te worden.
Geen haast, maar cocoonen als kersvers (uitgebreid) gezinnetje, samen met je baby landen, knuffelen, snuffelen (die goddelijke geur!!! ), geen onderzoekjes, geen vragen (je ratio mag niet aangesproken worden!), warmte, geen fel licht, rust!
Laat die navelstreng maar lekker lang uitkloppen. Er hoeft niets snel te worden doorgeknipt. Integendeel. Alles op zijn tijd.
Helaas kijken veel zorgverleners angstig op de klok. Want de placenta zou er zogenaamd binnen een half uur moeten zijn. Dit is een fabeltje! Elke placenta heeft haar eigen tijd. En het is (als er geen sprake is van veel bloedverlies) niet gevaarlijk als het wat langer duurt.
Echt, je kunt erop vertrouwen dat dit prachtige, dienstbare orgaan dat alleen maar heeft bestaan om jouw baby’tje te voeden en beschermen dat doet wat nodig is. Als je het proces maar niet verstoort!
Haast en tijdsdruk halen je uit je bubbel en verstoren het (na)geboorteproces. En aan de navelstreng trekken en op de buik duwen ook. Daarbij is aan de navelstreng trekken erg risicovol. Dus:
Don’t touch Het geboorteproces zit zo prachtig in elkaar, dat wil je niet verstoren!
In plaats van meteen een prik met synthetische oxytocine geven ‘want anders komt de placenta misschien niet’ kun je beter zorgen voor een optimale natuurlijke oxytocine flow en dit prachtige orgaan alle ruimte geven om haar werk af te maken en in alle rust het lichaam te verlaten.
Ook na de geboorte geldt: zorg voor een goede set & setting. In je bubbel voor een vrije placenta geboorte
0 Reacties op "Geef de placenta de tijd om geboren te worden"