Thuisbevalling na zes ziekenhuisbevallingen

Anna Myrte
  | 
24 mei 2024

In verwachting van haar zevende schreef Amandina mij: ‘Van mijn huidige verloskundige mag en kan ik niet thuis bevallen, vanwege een keizersnede 18,5 jaar geleden. Ze is me steeds angst aan het aanpraten over wat er kan gebeuren.‘ Ze zei dat ze overwoog om over te stappen van verloskundigenpraktijk, maar geen verloskundige kon vinden die haar wilde steunen in haar wens om thuis te bevallen. Ik antwoordde haar dat de verloskundige niet mag bepalen waar je bevalt, dat het altijd jouw vrije keuze hoort te zijn. En ik stuurde haar het overzicht met caseload verloskundigen. Vier maanden later kreeg ik dit berichtje:

Hi! wilde dit even met je delen. Dat ik na 6 traumatische medische ziekenhuisbevallingen nu bij nummer 7 een intense, maar hele fijne thuisbevalling heb gehad 🙌🏽 Mede dankzij vertrouwen in mezelf en fijne, ondersteunende verloskundigen. De hele bevalling heeft 4 uurtjes geduurd bij 41 weken zwangerschap. Ben enorm dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken. Dankjewel voor je advies om een nieuwe verloskundige te zoeken zo ben ik bij jouw vroedvrouw Yvon gekomen.’

❤️

Het vrije geboorteverhaal

‘Ik heb in het verleden een keizersnede gehad en vanaf dat moment ben je medisch. Bij elke zwangerschap werd ik met 36 weken automatisch doorgestuurd naar het ziekenhuis. 

Maar dit keer voelde het voor mij heel anders. Ik wilde hoe dan ook thuis bevallen. Af en toe liet ik op me inpraten (stukje angst) maar ik keerde gauw terug naar de gedachte dat ik dit wilde en dat het ook ging gebeuren. 

Af en toe werd ik onzeker gemaakt door mijn gedachten. Gedachten als: ‘Misschien lukt het niet, kan mijn lichaam het toch niet aan, wat als de weeën niet vanzelf doorzetten…’ (bij elke bevalling had ik weeënopwekkers gekregen) . Maar ik liet mezelf niet meer gek maken.

Ook tijdens de bevalling raakte ik af en toe in paniek. Maar ik vond mezelf steeds weer terug. Ik keerde in mezelf en dat hielp om de weeën op te vangen. Ook werd ik heel fijn ondersteund door mijn andere kinderen en de verloskundigen.

Een rustige omgeving, een veilig gevoel en fijne ondersteuning helpen zo enorm om anders om te gaan met je weeën en om vanuit rust en vertrouwen je baby op de wereld te zetten.

Het was een fijne, maar ook een intense, snelle bevalling. Eindelijk een bewuste bevalling waarbij ik alles goed meekreeg. Bij elke wee voelde ik de baby zakken en ik wist precies wanneer ik mocht persen. Zonder medicatie of andere ingrepen zijn mijn baby en de placenta geboren.

Ik ben mijn lichaam en mijn baarmoeder enorm dankbaar voor deze hele prestatie. Ook ben ik mijn verloskundigen en de assistent verloskundige enorm dankbaar dat ze me in me bubbel lieten en hielden. Hun geduld en manier van aanmoedigen waren zo fijn. Dankbaar dat ze mij de ruimte gaven om alles te doen wat ik aangaf en wat ik heel graag wilde. Mijn wens is mede dankzij hun uitgekomen. Helend 🩵’

Amandina (Amandina is doula in opleiding en zoekt nog aanstaande ouders (uitgerekend tussen augustus 2024 en maart 2025) om te begeleiden tijdens de zwangerschap en bevalling, regio Zuid-Holland, contact: amandina.almeida85@hotmail.com)

Artikel uit de categorie:
vrije geboorteverhalen

0 Reacties op "Thuisbevalling na zes ziekenhuisbevallingen"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte