De ruggenprik wordt vaak gebracht als de heilige graal. Een simpele oplossing want waarom zou een vrouw pijn moeten lijden? Veel te kort door de bocht, want het lijkt zo net alsof de ruggenprik geen nadelen heeft.
Ten eerste: ik ben niet anti-ruggenprik, maar wel anti-gaan-voor-een-ruggenprik-zonder-volledig-geïnformeerd-te-zijn ✌️Soms kan een ruggenprik precies zijn wat je nodig hebt om weer te kunnen ontspannen en in je flow te komen. Bijvoorbeeld als je wordt overweldigd door angst en paniek.
Maar ken wel de keerzijde ervan. Een ruggenprik is geen ‘prik’, het is een heel project waarmee allerlei andere interventies gepaard gaan. Het maakt je bevalling dus een zeer medische aangelegenheid.
En: op het moment zelf heb je misschien geen pijn. Maar doordat je veel meer kans hebt op medische ingrepen kun je na de bevalling alsnog last hebben van pijn. Bij een ruggenprik heb je bijvoorbeeld grotere kans op een knip waarvan herstel lang kan duren.
Tot slot is de vraag: wat is weeënpijn en hoe kun je hiermee omgaan? Pijn bestaat in zoveel vormen en gradaties. De pijn van weeën is geen pijn zoals van een verwonding, het is pijn die ontstaat omdat je lichaam zich opent. Als je weet dat het een helpende kracht is, kun je er in meegeven in plaats van het als iets slechts te zien. En het mooie is dat hoe meer je je hieraan overgeeft en dus ontspant, hoe meer je lichaam pijnstillende hormonen aanmaakt die verzachtend werken. Een bevalling is zo’n kans om de kracht van je lichaam en dus van jezelf te ontdekken. En, nogmaals: dat betekent dus niet dat je faalt als je wel pijnstilling wilt. Het gaat vooral om vrije keuze, jouw keuze. 💫
>> Wil jij leren hoe je tijdens de bevalling kunt samenwerken met je lichaam en hoe dat alles anders maakt, in positieve zin? Doe dan mee met de gratis minicursus ‘Bevallen van binnenuit’. Klik hier voor de eerstvolgende datum en om je aan te melden.
0 Reacties op "Nadelen van de ruggenprik/ epiduraal"