Mijn wens voor geboorte

Al jaren wilde ik Vrije Geboorte updaten en upgraden. Maar mijn vorige uitgever had daar geen interesse in. Ook al liep het boek met elk jaar een herdruk best goed, toch wilden ze er niets meer mee doen. Sinds Vrije Geboorte in 2011 uitkwam, waren er bij deze uitgever aardig wat reorganisaties geweest. Dit had ertoe geleid dat een boek over bevallen eigenlijk niet meer in hun fonds paste. Het was een blok aan hun been geworden en ze stonden niet open voor mijn ideeën om het boek te promoten en herschrijven. Hierdoor voelde ik me wel gedesillusioneerd en keerde ik me ook enigszins van het boek af. Het strookte namelijk niet meer helemaal met hoe ik in het leven stond en met de kennis die ik inmiddels had opgedaan. De flow stagneerde omdat ik niets met mijn nieuwe inspiratie kon. Tot ik mijn voormalige redacteur van die uitgeverij ontmoette, Ineke Hogema. Zij was daar inmiddels weg en was voor zichzelf begonnen met een kleine uitgeverij - Uitgeverij Lente - aangesloten bij de Vrije Uitgevers, een samenwerkingsverband dat uitgevers met ♥ voor hun auteurs en boeken helpt om zich staande te houden tussen de grote almachtige uitgeverijen, onder andere door de dure distributiekosten te delen. Ineke vroeg me waarom ik de rechten niet terugvroeg. Oh, kon dat dan?! Om een lang verhaal kort te maken: ruim een jaar geleden kreeg ik de rechten terug en het boek zou opnieuw worden uitgegeven door Uitgeverij Lente.

Uitgever Ineke Hogema overhandigt mij het eerste exemplaar

Uitgever Ineke Hogema overhandigt mij het eerste exemplaar

en ik overhandig het eerste exemplaar weer aan Barbara Havenith

en ik overhandig het eerste exemplaar weer aan Barbara Havenith

Ik nam mij voor om wat kleine dingen aan te passen en aan te vullen. In twee weken zou het me wel lukken om het boek te herschrijven, schatte ik iets te overmoedig in. Uiteindelijk heb ik er toch wel een half jaar aan gewerkt. Niet omdat het moeizaam ging, maar omdat de inspiratie maar bleef komen... Toen ik eenmaal begon, kon ik niet meer stoppen. Ik schreef een nieuw hoofdstuk over het zo belangrijke onderwerp autonomie en dat werden er uiteindelijk vier. Een bevalling kan een enorm positieve of een enorm negatieve impact hebben, afhankelijk van hoe de moeder met het geboorteproces omgaat en hoe ze tijdens het geboorteproces wordt behandeld. Voor dit onderwerp an sich - de beleving van vrouwen van geboorte, en de impact van die beleving op hun leven - moet veel meer aandacht komen. Als ik hier eenmaal over begin te schrijven, dan gaat de rest vanzelf. En dat geldt niet alleen voor mij, merkte ik. Veel vrouwen deelden hun verhalen. Eerlijke, open en rauwe verhalen waar je veel uit kunt leren over hoe geboorte wordt beleefd en wat die beleving met iemand doet. En steeds weer kwam terug: persoonlijk contact en werkelijk gezien en gehoord worden is de sleutel tot een positieve geboorte-ervaring. Ik hoop dat dit boek hieraan bijdraagt.

Ze zien eruit als een promotieteam, maar ze hebben de hele dag in het zwembad gespeeld (even voor de duidelijkheid, want iemand waarschuwde me per pb dat dit eruit kon zien als kinderarbeid  😱 ... )

Ze zien eruit als een promotieteam, maar ze hebben de hele dag in het zwembad gespeeld (even voor de duidelijkheid, want iemand waarschuwde me per pb dat dit eruit kon zien als kinderarbeid 😱... )

presentatie2.jpg
Deze mama had een boek gewonnen!

Deze mama had een boek gewonnen!

Jeroen de Jong van de Praktijkvader en Marjolein Vos van Wombfulness hebben waardevolle bijdragen geleverd aan de nieuwe editie van Vrije Geboorte.

Jeroen de Jong van de Praktijkvader en Marjolein Vos van Wombfulness hebben waardevolle bijdragen geleverd aan de nieuwe editie van Vrije Geboorte.

Voor het eerst in mijn handen  ♥

Voor het eerst in mijn handen

Uiteindelijk is het toch best snel gegaan. Afgelopen zaterdag verscheen het boek officieel. Al onze kinderen (behalve de oudste van 19) hadden een t-shirt met vrije geboorte logo gekregen en het zag er natuurlijk enorm schattig uit om ze in dezelfde kleren te zien. Ik dacht ondertussen stiekem aan later, dat ze (als ze zelf kinderen krijgen) dan hopelijk ook een vrije geboorte meemaken...  Helaas was op  de betreffende beurs niet in het programmaboekje terug te vinden dat er een boekpresentatie en Q&A was. Zo stond schrijver van het voorwoord, gynaecoloog Barbara Havenith, die op grote congressen spreekt en helemaal volgeboekt zit, nu op haar vrije zaterdagochtend in het gras voor een klein clubje het eerste exemplaar van Vrije Geboorte in ontvangst te nemen. Dat was wel erg jammer. Gelukkig heb ik die dag aardig wat moeders, vaders en geboortewerkers gesproken. Een aantal keer kreeg ik hartverwarmende verhalen te horen over tweede bevallingen die - na een nare eerste bevalling - heel mooi waren verlopen dankzij mijn boek, Met kippenvel op mijn armen en soms zelfs huilend stond ik dan te luisteren. Zo ontroerend en ook onwerkelijk dat ik met mijn verhaal en mijn zoektocht anderen kan helpen. Dat stemt me erg dankbaar.

En nu gaat het boek uit mijn handen de wereld in. Ik hoop dat het bijdraagt aan minder leed en meer geluk tijdens de geboorte,  een life event, een levensbepalende gebeurtenis die je voor altijd bijblijft. ♥

***** ----- ***** ----- *****

>> Vraag aan jullie: Omdat het boek bij een nieuwe uitgever is uitgegeven is er ook een nieuwe ISBN aan gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat niet alle boekhandels weten dat er een nieuwe editie is. Zou je mij willen helpen om Vrije Geboorte zo veel mogelijk in de boekhandel te krijgen, door bij de plaatselijke boekhandel te vragen of ze de nieuwe editie in huis hebben? Daarmee zou je enorm helpen bij de verspreiding van dit boek, en dus ook bij de boodschap ervan. 

>> Vrije Geboorte is verkrijgbaar bij de gewone (internet)boekhandels, bij Uitgeverij Lente en bij mij. Helaas is het versturen van post erg duur, en moet ik 4,- verzendkosten rekenen. Maar je kunt als je bij mij bestelt wel een gesigneerd exemplaar krijgen!