Even de vliezen breken?

Anna Myrte
  | 
6 september 2023

Kunstmatig de vliezen breken? Een bevalling is een precair proces waarbij alles in je lichaam samenwerkt. Je kunt er dus in principe maar beter vanaf blijven. Toch breken sommige zorgverleners standaard de vliezen zodra een bevalling is ingezet. Terwijl: dit is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en kan onnodige risico’s en ongemak met zich meebrengen:

💫 De weeën kunnen ineens veel sterker worden waardoor ze je kunnen ‘overvallen’ en je uit de flow raakt

💫 en waardoor je meer pijn ervaart

💫 Tijdens de bevalling draait het kindje om de meest gunstige positie in te nemen om door het geboortekanaal te gaan. Met gebroken vliezen kan dit lastiger gaan

💫 Er is risico op uitzakken van de navelstreng

💫 Er is meer kans dat de navelstreng wordt afgekneld waardoor het kindje eveneens in de problemen kan komen

💫 Je opent de weg voor infectie omdat de natuurlijke barrière tussen je baby en de buitenwereld weg is

💫 De klok gaat tikken, volgens protocol moet een baby binnen een bepaalde tijd na het breken van de vliezen worden geboren

💫 Je verstoort het natuurlijke proces, waardoor je minder makkelijk de tekenen kunt onderscheiden waaruit je kunt opmaken of je op de goede weg bent

💫 Je hebt kans dat bij het kunstmatig breken van de vliezen er zogenaamde ‘vasa praevia’ (kinderlijke bloedvaatjes die door de vliezen heen kunnen lopen) gaan scheuren, als die vaten breken verliest de baby dus bloed. Een verloskundige zal natuurlijk wel goed checken of ze geen pulserende vaten voelt als ze de vliezen gaat breken.

💫 Je ontneemt een kind de kans op een zachte geboorte met het hoofdje omgeven door water

Tijdens de bevalling heeft alles zijn eigen tijd en functie. Wie weet breken de vliezen al aan het begin, of breken ze helemaal niet en wordt je kindje in de vliezen geboren… Je lichaam weet wat het doet. Kun je daarop vertrouwen?

En wie weet heb je juist even hulp nodig en kies je er juist wel voor om de vliezen te laten breken. Tijdens mijn laatste bevalling werd de druk van de vliezen zo groot dat het veel pijn deed. Net toen ik overwoog om ze door mijn verloskundige te laten breken begonnen de persweeën en braken ze waarna mijn baby’tje meteen kwam. Ook als de bevalling al heel lang duurt met minder krachtige weeën en je vermoeid begint te raken kan het breken van de vliezen je bevalling misschien juist wel net dat ‘zetje’ geven. Er is geen goed en fout. Het belangrijkste is vrije keuze. Er hoort alleen te worden ingegrepen als jij dit wilt omdat jouw situatie dit nodig heeft, niet omdat het protocol is.

Wil je leren hoe je in de flow van je bevalling kunt blijven door te zorgen voor die oersterke bevalbubbel? En hoe je daarmee het geboorteproces optimaal helpt? Doe dan mee met de gratis Vrije Geboorte minicursus ‘Bevallen van binnenuit’. Klik hier om je aan te melden.

Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Even de vliezen breken?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte