Het laten uitkloppen van de navelstreng

Anna Myrte
  | 
24 april 2018

Dertig procent
In de buik bestaat er een eenheid tussen enerzijds de baby en anderzijds de placenta met de navelstreng. Er vindt een voortdurende uitwisseling van bloed plaats die ook nog doorgaat als de baby is geboren en de navelstreng nog aan het kloppen is. 70% van de hoeveelheid bloed zit bij de geboorte in het kindje zelf, de overige 30% zit in de placenta met de navelstreng (bij premature baby’s zelfs meer). Wanneer de navelstreng direct na de geboorte wordt doorgeknipt, dan loopt het kindje een groot percentage van de hoeveelheid bloed met essentiële stoffen mis. Voor de gezondheid van het kindje is het dus van groot belang dat de navelstreng na de geboorte volledig uitklopt, zodat ze al haar waardevolle bloed meekrijgt. 

Zuurstof
Ook krijgt het kindje na de geboorte nog zuurstof binnen via het bloed in de navelstreng, waardoor het geleidelijk aan kan wennen aan het ademhalen. Als de navelstreng direct na de geboorte wordt doorgeknipt krijgt een baby echt een schok, omdat het plotseling volledig is aangewezen op de – voor haar geheel nieuwe – ademhaling.

Fabeltjes
Er wordt wel gezegd dat het gevaarlijk is om de navelstreng uit te laten kloppen omdat de baby dan geel kan gaan zien vanwege de extra grote hoeveelheid rode bloedcellen. Dit is niet waar. Er is wel meer kans op geel zien, maar het is niet gevaarlijk (het zorgt er niet voor dat er meer kinderen moeten worden behandeld) dus het is geen reden om eerder af te navelen.

Ook wordt er gezegd dat er te veel bloed van de placenta naar de baby zou stromen en andersom. Dit is eveneens een fabeltje, zoals ook wordt bevestigd door de wereldgezondheidsraad. Het lichaam van de baby kan de extra bloedtoevoer zelf heel goed reguleren. En dat is niet zo vreemd, want je kunt er toch vanuit gaan dat de natuur ons zo gemaakt heeft dat we niet direct na de geboorte als een dolle de navelstreng moeten gaan doorknippen!

Geen haast
Verloskundigen in Nederland laten de navelstreng gelukkig meestal wel even uitkloppen. Maar de norm van drie minuten is erg kort, soms is er na twintig minuten of meer nog leven in te voelen. Dus waarom niet zelf kijken of de navelstreng echt is uitgeklopt, in plaats van een opgelegde minimumnorm aan te houden? Een uitgeklopte navelstreng is minder dik dan direct na de geboorte en wit van kleur (omdat het bloed eruit is).

Ook na de bevalling moeten haast en onnodige handelingen worden vermeden. Immers, ook nu is het belangrijk dat je in je bevalbubbel zit, zodat de oxytocine blijft stromen om de placenta geboren te laten worden. Neem alle tijd om je kindje te leren kennen, om haar bij je te hebben, te zien, te voelen, te ruiken, te kussen en aan de borst te leggen. Ondertussen klopt de navelstreng uit en – als je daar aan toe bent – dan kun je hem door laten knippen. Waarschijnlijk is de placenta dan al geboren. 

Je kunt zelfs beslissen om de navelstreng niet door te laten knippen, dat heet een lotusgeboorte of lotusbevalling, een onderwerp waar ik in deze blog uitgebreid aandacht aan besteed. 

De voordelen van het laten uitkloppen van de navelstreng
Er is sprake van de al genoemde ‘extra’ bloedtoevoer. Dit heeft de volgende voordelen: 

1 – De baby krijgt een grote hoeveelheid ijzer binnen. Hierdoor kan bloedarmoede in de eerste levensperiode worden voorkomen. 

2 – Bij prematuren kan de ‘extra’ bloedtoevoer er verder voor zorgen dat een bloedtransfusie wordt voorkomen.

3 – Ook krijgt het kindje een grote hoeveelheid witte bloedcellen en antistoffen binnen die ontstekingen bestrijden.

4 – Er is een grotere hoeveelheid bloedplaatjes, die deeltjes die zorgen voor het stollen van het bloed.

5- Heel belangrijk: De baby krijgt via het navelstrengbloed haar eigen stamcellen binnen, cellen met een grote waarde voor de gezondheid waarvan de betekenis nog steeds niet helemaal wordt begrepen. 

Mocht je stamceldonatie overwegen: Dit is niet mogelijk in combinatie met het laten uitkloppen van de navelstreng en het ontneemt het kindje dus de kans om haar eigen stamcellen binnen te krijgen. 

6- Het laten uitkloppen van de navelstreng wordt geassocieerd met betere bloedcirculatie in de eerste paar uur

7- Ook wordt de lichaamstemperatuur van de baby beter gereguleerd.

>>> Het laten uitkloppen van de navelstreng heeft veel voordelen en je hoeft er niets voor te doen! Het enige wat ervoor nodig is, is de tijd nemen tijdens een van de mooiste momenten van je leven.

Artikel uit de categorie:
lotusgeboorte

1 Reacties op "Het laten uitkloppen van de navelstreng"

  1. Ben wel benieuwd naar de onderbouwing van dit verhaal, m.n. over de verhouding hoeveelheid bloed. Overigens delen de moeder en het kind geen bloed, maar er is inderdaad/uiteraard wel bloed van de foetus in de navelstreng en placenta.

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte