Birth is a mystery

Anna Myrte
  | 
29 januari 2020

‘Ik had weer eens het voorrecht om bij een prachtige thuisbevalling te zijn vannacht. Zo een ‘zoals het eigenlijk hoort’ maar die niettemin helaas steeds zeldzamer lijken te worden.

Het was hun tweede kindje. De weeën waren nog beginnend. Ze leken echter wel door te gaan zetten, maar het kon ook zo maar weer stoppen allemaal. Dus ik ging nog maar even een dutje doen op de bank, terwijl mama lekker lag te ontspannen in het bevalbad. Ik droomde dat de hele familie hun oudste kindje kwam ophalen zodat zij in alle rust kon bevallen. Iedereen was vrolijk en danste in het rond en het werd zo gezellig dat ik besloot dan maar op zolder verder te slapen, nu het nog kon. Boven besloot ik eerst even bij de barende te gaan kijken. Daar stond het slaapkamer raam wagenwijd open. Ik deed het dicht. Toen werd ik wakker gemaakt door de papa: “Ze zegt dat het nu wel hevig is”. Ik ging mee naar boven (nu echt), deed niks (behalve genieten) en 15 minuten later haalde mama zelf haar baby boven water. 

Ik las ooit in een boek dat in Schotland men vroeger tijdens een wake bij een overledene de ramen en deuren open zette, ‘anders kon de ziel het huis niet verlaten’. Daar moest ik opeens aan denken, alsof ik in mijn droom het raam dicht deed nadat de ziel definitief binnen gekomen was. En de baby vrijwel direct daarna geboren werd. Mooi beeld vond ik het.

Wat ook mooi was, was dat ik overdag aan mijn nieuwe website gewerkt had. Ik plaatste ergens de prachtige tekst van John Heider over de Tao van de vroedvrouw met als laatste regels:

“Als de baby ter wereld is gekomen, zal de moeder terecht opmerken: ‘We hebben het helemaal zelf gedaan.’’
(Bron: De Tao van Leiderschap, strategieën voor de nieuwe tijd).

Nadat deze mama haar kind boven water haalde was het eerste dat ze vol ongeloof zei: “Wow, ik heb het helemaal zelf gedaan” #serendipity

Het blijft het mooiste vak van de wereld 💖’

aldus vroedvrouw Michelle ten Berge (die ook de nieuwe editie van mijn hele boek heeft doorgelopen voor publicatie). Zo mooi, zo wijs…: Het geboorteproces zelf wijst de weg, als je er maar naar luistert. 💕

(Michelle heeft een solo praktijk omgeving Almere en het Gooi: http://www.vroedvrouwoosterwold.nl

(De foto maakte ik op Gorée, in Senegal)

Artikel uit de categorie:
Geen categorie
© 2024 Vrije Geboorte