Weet waar je voor kiest bij een inleiding. Synthetische oxytocine gaat niet door de hersenbarrière en geeft dus niet de gelukzalige gevoelens waar natuurlijke oxytocine voor zorgt. Om dezelfde reden zorgt het niet voor endorfine aanmaak, de natuurlijke morfine die de pijn verzacht en waardoor je in zo’n prettige roes (zacht uitgedrukt…) komt.
Uit verschillende onderzoeken blijkt een mogelijk verband tussen inleiden en depressieve klachten na de bevalling. Ons hormonensysteem zit ingenieus in elkaar én het is een tere balans. We weten nog maar zo weinig. We kunnen er maar beter zoveel mogelijk vanaf blijven.
Bij inleiden/ bijstimuleren is er vaak sprake van veel heftigere weeën die elkaar snel opvolgen, langere bevallingen en meer kans op verdere ingrepen zoals kunstverlossing, knip en keizersnede.
Synthetische oxytocine is dus zeker niet zo onschuldig als er vaak over wordt gepraat. ‘Het is hetzelfde stofje als wat je lichaam aanmaakt’, ‘even de bevalling op gang helpen’, ‘even een zetje geven’: Not true!
Je hoeft nooit akkoord te gaan met medisch ingrijpen omdat het nou eenmaal protocol is. Weeg de voor- en nadelen in jouw situatie zorgvuldig af. Vraag door als het antwoord niet bevredigend is. Wat gebeurt er als ik wacht? Wat is het daadwerkelijke risico als ik het niet doe? En wat zijn de risico’s als ik het wel doe? Pas als je het hele plaatje kent kun je je eigen weloverwogen keuze maken.
En ook als je kiest voor een inleiding zijn er keuzemogelijkheden. Je kunt aangeven dat je wilt dat het infuus alleen op het laagste standje wordt gezet en dat het infuus alleen hoger wordt gezet als jij dat wilt. Zo voorkom je dat je overrompeld wordt omdat het ineens te hard gaat en houd je ook bij een medische bevalling de regie.
Wil je meer weten over oxytocine? In het gratis e-book ‘Jouw bevalling vanuit rust, regie en vertrouwen’ leg ik uit hoe je je bevalling zo kunt inrichten dat je de oxytocineflow faciliteert. En hoe je daarmee zorgt voor de optimale omstandigheden voor jouw vrije geboorte. Klik hier om het gratis e-book aan te vragen (het aanvraagformulier staat bovenaan op de pagina)
0 Reacties op "Synthetische oxytocine is niet hetzelfde als de oxytocine die je lichaam aanmaakt"