Maak je eigen creatieve geboorteplan

Anna Myrte
  | 
12 januari 2021

Een birth map is een creatieve variant op het geboorteplan, minder mentaal en meer gericht op hoe jij werkelijk wilt bevallen in plaats van (zoals bij een geboorteplan) op wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Een meer vrouwelijke insteek, meer passend dus bij jouw zwangere staat van zijn.

In een birth map geef je vorm aan  jouw vrije geboorte. Dat kan zoals hierboven in deze prachtige birth map van Jilke Pet helemaal tot in detail, of globaler, door een paar bekrachtigende kernwoorden op te schrijven en afbeeldingen te gebruiken die je inspireren. Jij bepaalt: Jouw birth map, jouw feestje.

In ‘Mijn reis naar binnen’ nemen we je mee om jouw birth map of creatieve geboorteplan vorm te geven. Hoe wil jij het geboorteproces faciliteren? Welke elementen zijn daarbij belangrijk? Denk aan: hoe stromen de bevalhormonen optimaal en wat hebben ze daarvoor nodig, hoe wil ik mijn plek geborgen maken, wie begeleidt mijn bevalling, welke (positieve) zinnen wil ik horen of tegen mezelf zeggen, wat vind ik belangrijk direct na de bevalling etc?

Het maken van een creatief geboorteplan kan een prima opstapje zijn om daarna vanuit je hart (en buik met baby) je geboorteplan voor zorgverleners te maken. Je legt je focus eerst op je wensen in plaats van op je angsten, op het faciliteren van het geboorteproces in plaats van het uitsluiten van risico’s. Heb je een birth map gemaakt? Dan vind ik het heel leuk om deze te zien. Hieronder staat de mooie birth map van holistisch tekendocent Emmy de Koning (die uiteindelijk een prachtige thuisbevalling heeft gehad).

>> Om een creatief geboorteplan te maken hoef je niet goed te kunnen tekenen. Het gaat er niet om dat je birth map mooi is, maar dat het helemaal van jou is. Net zoals je geboorte niet perfect hoeft te zijn, maar wel helemaal van jou

Wat heb jij nodig om goed te bevallen? En wat heeft het geboorteproces nodig? In de Vrije Geboorte online cursus krijg je alle info en tools voor een bevalling vanuit vertrouwen. Naast kennis over geboorte hoort hier ook zelfkennis bij, want alleen jij weet wat je nodig hebt om te ontspannen en je veilig te voelen. Tijdens de cursus doe je inspiratie op voor je birth map. En in de aparte module vover de birth map leer je precies hoe je dat aanpakt. 

Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Maak je eigen creatieve geboorteplan"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte