Buidelen / kangaroo care

Anna Myrte
  | 
23 april 2018

Huid-op-huid contact is een primaire behoefte van een pasgeboren baby, minstens een uur lang na de geboorte. Langer mag ook… Ik hield mijn dochtertje zo’n beetje de hele eerste week op mijn lichaam. Zij had mij nodig en ik haar. Ik had het nodig om haar te leren kennen, om haar dichtbij me te hebben – op mijn buik voelde ze al ver weg, dit wezentje dat al die maanden binnenin me was geweest.

Huid-op-huid contact is een primaire behoefte van elke baby, maar bij premature kindjes is het misschien wel van levensbelang. Het wordt sterk geadviseerd om premature kindjes huid-op-huid te dragen, dat heet buidelen of kangaroo care. Premature baby’tjes die dagelijks een paar uur huid-op-huid contact hebben, ontwikkelen zich beter dan baby’tjes waarbij dat niet gebeurt. Eigenlijk heel logisch, want alles draait om liefde! Een opsomming van de voordelen:

  • betere lichaamstemperatuur
  • meer genormaliseerde ademhalings – en hartritmes
  • grotere gewichtstoename
  • minder vaak voorkomen van ziekte aan de luchtwegen
  • minder vaak voorkomen van ziekenhuisinfectie
  • Verder wijst onderzoek ook uit dat buidelen bij prematuren ervoor zorgt dat kindjes zich cognitief beter ontwikkelen, een lager stress niveau hebben, beter slapen, minder last van darmkrampjes hebben, minder pijn ervaren, zich motorisch beter ontwikkelen en dat de groei normaliseert. Het komt vaak voor dat een kindje dat wordt gebuideld veel eerder dan verwacht uit het ziekenhuis wordt ontslagen.

Hier een link naar een goed informatief artikel over kangaroo care:http://midwiferytoday.com

Artikel uit de categorie:
buidelen

0 Reacties op "Buidelen / kangaroo care"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte