Vrije geboorte zonder vroedvrouw

Anna Myrte
  | 
12 november 2018

In Vrije Geboorte vertel ik over mijn zoektocht naar een meer vriendelijke manier om te bevallen. Ik was zwanger en wist dat ik niet meer zo wilde bevallen als de vorige keer. Mijn vorige bevalling was onnodig heel medisch geworden. Ik had maanden nodig gehad om deze ervaring te verwerken. Dit keer pakte ik het anders aan. Ik verdiepte mij in hoe geboorte werkt en hoe ik het geboorteproces optimaal zou kunnen ondersteunen. Ook leerde ik over mijn angsten en over de zin en onzin van protocollen. Alles wat ik onderweg naar mijn bevalling leerde schreef ik op, zo ontstond Vrije Geboorte. Veel moeders herkennen zich in mijn verhaal en hebben een soortgelijke reis afgelegd, een zoektocht naar een geboorte die bij haar past, waar ze helemaal achter staat en later met een goed gevoel op terug kan kijken. Zo ook Nicole, die er na een traumatiserende eerste bevalling voor koos om zonder vroedvrouw te bevallen:

‘Mijn tweede zwangerschap was een ontdekkingsreis. Ik wist aan het begin van die reis één ding Het kan en moet anders dan de eerste keer. Op zich was er met mijn eerste zwangerschap niet veel mis. Maar het eindigde in een voortijdige beëindiging van een gezonde zwangerschap met daaromheen een heel medisch circus, een kind dat ziek werd in het ziekenhuis en ik, als verse moeder, thuis met een post partum depressie.

Dat was dus geen succes geweest. Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik me wel verdiept in zwanger zijn en bevallen maar verder dan de reguliere boeken en sites was ik niet gekomen. Ik wist dat bevallen een natuurlijke gebeurtenis is, niets om bang voor te zijn. En toch ging angst een rol spelen. Ik liet mij gemakkelijk dingen aanpraten en voelde dat ik de regie verloor. Ik gaf alles uit handen en legde de verantwoordelijkheid bij anderen. Maar dat kán helemaal niet! Het is mijn lijf, mijn kind, ík ben verantwoordelijk! En toen het mis ging voelde ik me uiteindelijk het allerschuldigst om het feit dat ik die verantwoordelijkheid niet had durven nemen.

Tijdens mijn tweede zwangerschap las ik alles wat los en vast zat. Regulier maar vooral ook veel boeken over orgastisch bevallen, uc (= unassisted childbirth, bevallen zonder verloskundige) bevallen, hypnobirthing en meer minder bekende en beschreven onderwerpen. Veel van deze boeken kwamen uit Amerika. Prima boeken hoor, maar wel met een typisch Amerikaanse ondertoon. Ik was dan ook blij verrast met Vrije Geboorte, het boek van Anna Myrte! Een heerlijk Hollands boek. Dat duidelijk vertelde wat bevallen is, hoe interventies kunnen leiden tot complicaties en hoe je je goed kan voorbereiden op je bevalling.

Ook veel herkenning! De ervaringen die Anna Myrte had na haar eerste bevallingen leken de mijne! Ik vond het fijn te lezen dat zij uiteindelijk zo fijn is bevallen. Dat inspireerde me om ook voet bij stuk te houden toen mijn verloskundige al mijn bevalwensen lek prikte.

Ik besloot om mij niet aan hen te conformeren maar op zoek te gaan naar een vroedvrouw die mij wel op mijn manier wilde begeleiden. Ik zocht en vond al heel snel. Met deze vrouw was er een klik en, heel belangrijk, ze had vertrouwen in mij. Ze liet mij compleet vrij, ook toen ik aangaf dat ik haar liever ná de bevalling wilde bellen.

Mijn man en ik hebben ons samen goed voorbereid op de bevalling. Ik las, keek films en hing uren rond op diverse fora. ‘s Avonds besprak ik met mijn man alles wat ik die dag weer had geleerd. Mijn man las één boek, dat van Anna Myrte. Omdat dát het enige boek was dat hij echt goed leesbaar vond. Het was helder en niet langdradig en gaf ook de voor hem belangrijke informatie. Zo wist hij hoe de bevalling verloopt, hormonaal gezien. Wat belangrijk is om te doen en te laten, hoe hij ná de bevalling moest handelen en hoe hij mij het beste kon steunen als ik het even niet meer zou zien zitten.

Mijn bevalling is uiteindelijk verlopen als een droom, precies ook zoals ik mijn bevalling al tientallen keren had gevisualiseerd. Ik ben heerlijk in bad bevallen, mijn man naast me in de duisternis van de nacht met enkel de maan en een paar kaarsen als verlichting. In mijn brandertje brandde heerlijke jasmijnolie en boven lag onze zoon te slapen. Ik voelde in mijn lijf precies wat er gebeurde. Hoe ik ontsloot en hoe mijn kindje naar beneden zakte. Het water voelde heerlijk aan, ik kon eenvoudig bewegen en de warmte omhulde mij. Toen het zo ver was, wist ik het precies. Ik voelde de oerkracht. Ik nam een fijne houding aan, op handen en knieën. Ik kon een aantal minuten rust nemen en mij overgeven aan de krachten. Toen kwam de moeder aller weeën en ik perste één keer écht flink mee, en daar was ze! 

Onze prachtige dochter werd geboren na twee heerlijke uren in bad. Het was romantisch, knus, vertrouwd en heel magisch. Ik heb mijn bevalling ervaren als een transformerende en helende ervaring. Ik was onder de indruk van mijn lijf en van mijn weten. Van de manier waarop een ander bewustzijn alles overnam en ik me bewoog en ademde precies zoals ik moest doen zonder daar één seconde over na te hoeven denken.

Nog altijd kijk ik met een grote glimlach terug op alles. Het was een geweldige ervaring die ik iedereen gun!’

Artikel uit de categorie:
vrije geboorteverhalen

0 Reacties op "Vrije geboorte zonder vroedvrouw"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte