Waarom Vrije Geboorte?
Een geboorte is een van de belangrijkste gebeurtenissen in een mensenleven. Niet alleen voor de nieuwe ouders, maar ook voor het nieuwe mensje. Een positieve geboorteervaring zorgt voor een goede start van het ouderschap en – voor de baby – voor een goede start op aarde. Dit boek schreef ik onderweg naar de bevalling van mijn derde kind. Na een ziekenhuisbevalling met – voor mijn gevoel – onnodig veel medische ingrepen ging op zoek naar de meest fijne, heilzame, vervullende manier om moeder te worden. Het resultaat van die zoektocht werd dit boek dat inmiddels vele vrouwen heeft geïnspireerd om een Vrije Geboorte te beleven. Vijf jaar na de geboorte van mijn vierde kind schreef ik de nieuwe herziene editie die op 9 juni 2018 uitkomt.
Wat is een Vrije Geboorte?
Hoe een bevalling verloopt is niet te plannen. Je kunt van tevoren niet vastleggen hoe je met de weeën zult omgaan en ook het resultaat is onbekend – immers: je weet nog niet wie het persoontje is dat geboren gaat worden! Juist in al die nieuwheid en onvoorspelbaarheid is het heel belangrijk dat je je op je gemak en veilig voelt. Hoe meer vertrouwen je ervaart, hoe makkelijker je je kunt overgeven aan de bevalkracht.
“Een Vrije Geboorte is een ervaring die helemaal van jou is. Jij gaat jouw eigen weg naar jouw bevalling.”
Als je hiervoor de juiste omstandigheden creëert, kan je bevalling een erg positieve, bekrachtigende ervaring zijn. Een Vrije Geboorte is een bevalling waarbij je helemaal gehoord en gezien wordt. Je bevalt in een omgeving waar jij je prettig voelt, met de mensen waarmee jij je op je gemak voelt en er gebeurt niets met je zonder dat jij dat wilt.
Een Vrije Geboorte is geen perfecte geboorte, in de zin dat je helemaal sereen bent of geen pijn ervaart of dat er helemaal geen complicaties zijn. Een Vrije Geboorte is een ervaring die helemaal van jou is. Jij hebt de regie en gaat jouw eigen weg naar jouw bevalling: je doet de dingen niet omdat ze zo horen of omdat de zorgverlener dat nou eenmaal gewend is, maar omdat je er 100% achter staat. Je maakt je eigen keuzes en bevalt vanuit vertrouwen.
Hoe ‘krijg’ je een Vrije Geboorte?
Tijdens de zwangerschap krijg je de kans om stil te staan bij je leven.
Je lichaam verandert, je relaties veranderen, je voelt je anders. Het kan onhandig en ongewenst voelen, omdat je gewoon door wilt gaan zoals je dat gewend was. Maar je kunt het ook omkeren en je afvragen wat werkelijk van waarde is in je leven. Hoe wil je moeder worden? Wat voor moeder wil je worden? Hoe ga je om met stress en druk van buiten?
Als je je openstelt voor alle veranderingen, dan kun je in aanraking komen met een kant in jezelf die je nog niet kende. Je wordt zachter, ronder, vrouwelijker. Deze staat van zijn kan je erg goed helpen tijdens de bevalling zelf. In Vrije Geboorte lees je hoe je tijdens de zwangerschap dichter bij jezelf kunt komen en blijven. En ik geef tal van praktische tips voor de voorbereiding op de bevalling en voor tijdens de bevalling zelf. Wist je bijvoorbeeld dat lachen enorm kan helpen om je bekkengebied te ontpannen?
Staat er in het boek ook ‘gewone zwangerschapsinformatie’?
Jazeker: Ik beschrijf hoe geboorte werkt. Ik leg uit welke hormonen een rol spelen tijdens de geboorte en hoe je ervoor kunt zorgen dat die hormonen hun werk optimaal doen. Ook ga ik in op de zin en onzin van protocollen. Vrouwen zeggen vaak dat ze in het ziekenhuis moeten bevallen, maar dat is natuurlijk niet waar: ze hebben zelf de keuze waar ze bevallen. Soms worden dingen (medische ingrepen, in het ziekenhuis bevallen, tests) standaard aangeboden, terwijl er echt verschillende mogelijkheden zijn met verschillende voor- en nadelen. In Vrije Geboorte geef ik volledige informatie over tal van mogelijke situaties en scenario’s (bijvoorbeeld een ruggenprik, over tijd raken, de baby heeft in het vruchtwater gepoept, een stuitligging, de echo, het doorknippen van de navelstreng etc.) zodat je je eigen weloverwogen keuzes kunt maken.
0 Reacties op "Waarom Vrije Geboorte?"