Eerste kindje thuis in bad

Anna Myrte
  | 
29 april 2023

‘Vanaf het eerste moment voelde ik: ik wil graag thuis bevallen en het liefst in bad. Toch durfde ik dit niet direct uit te spreken. In de eerste maanden was dan ook het plan om in het ziekenhuis te bevallen. Ik was bang dat er tijdens de bevalling wat fout zou gaan en we dan niet snel genoeg bij het ziekenhuis zouden zijn. Toch bleef de wens om thuis in bad te bevallen in mijn hoofd hangen. 

Tijdens mijn zwangerschap kwam ik het Instagram account van Vrije Geboorte tegen. Ik raakte geïnspireerd door de mooie geboorteverhalen van andere vrouwen die op het Vrije Geboorte account werden gedeeld. Deze inspirerende verhalen zorgden ervoor dat ik de online cursus van Vrije Geboorte ben gaan volgen. Door alle informatie uit de Vrije Geboorte boeken en de cursus durfde ik steeds meer te gaan geloven in mijn wens voor een thuisbevalling. Ik ging ook veel andere boeken lezen over vrije geboortes. Door alle kennis die ik opdeed besloten we voor een thuisbevalling te gaan. Ik liet dit mijn verloskundigenpraktijk weten. De praktijk stond hier gelukkig achter. 

Op 31 maart +/- 21 uur braken mijn vliezen. Ik wist dat dit nog niet hoefde te betekenen dat de bevalling snel op gang zou komen, dus wachtten we rustig af. Rond 23.30 uur gingen we naar bed. Al snel begonnen de weeën. Ik vond in bed liggen heel onprettig. Ik ben dan ook allereerst alleen naar beneden gegaan. Ik zei tegen mijn vriend nog wat te gaan slapen, want we wisten niet hoe lang dit proces zou gaan duren. Na een paar uur beneden te hebben rondgelopen om de weeën op te vangen merkte ik steun nodig te hebben. Ik maakte mijn vriend wakker. Ik ben gaan douchen. Mijn vriend bleef bij mij en dit vond ik heel fijn. Bij elke wee probeerde hij mij te kalmeren.

Rond 4.30 uur belde mijn vriend de verloskundige. Toen ze langskwam had ik 3 à 4 cm ontsluiting. Dit gaf me motivatie om zo door te gaan. De verloskundige is niet meer weggegaan en ook dit was prettig. Het gaf rust. 

Mijn vriend is het bevalbad gaan opzetten. Dit alles duurde even. Terwijl mijn vriend druk bezig was steunde de verloskundige mij waar ze kon. Ik ervaarde de steun van de verloskundige als heel prettig. Ze hield me in de gaten, maar liet me wel m’n eigen gang gaan. Ze was er op de momenten dat ik het moeilijk had maar vertelde me niet constant wat ik ‘moest’ doen. Hierdoor kreeg ik het vertrouwen goed op weg te zijn.

Al snel kreeg ik het echt heel zwaar. De pijn overviel me en ik raakte volledig in paniek. De verloskundige sprak me krachtig toe en hielp me rustig te blijven. Hierdoor kwam ik terug in controle. Ze hielp me op een juiste manier adem te halen tijdens de weeën en coachte me erdoorheen.  

Ze stelde voor te voelen hoe ver mijn ontsluiting was, terwijl ik in bad bleef. Ik had 9 cm ontsluiting. Ik herinnerde mij direct de laatste en meest heftige fase van de bevalling zoals benoemd en uitgelegd in de Vrije Geboorte cursus. Nu snap ik héél goed wat hiermee bedoeld wordt: dit was dan ook de paniek die ik ervaarde. Ik kon niet meer, maar ik was er bijna! Na drie kwartier actief persen werd onze zoon geboren. 

Zo bijzonder dat mijn eerste bevalling thuis en in bad heeft plaatsgevonden. Ik had nooit verwacht dat alles zo zou verlopen als wij tevoren hadden bedacht: thuis in een warme en fijne sfeer (kaarsjes, zacht licht, eigen muziek) met een fijne verloskundige en kraamzorg die zo hun best deden om het volgens onze wensen te laten verlopen en dan ook nog eens in bad bevallen!

De kennis uit de cursus en boeken van Anna Myrte hebben hier een grote bijdrage aan geleverd. Het heeft mij vooral veel vertrouwen gegeven te geloven in mijn wens voor een thuisbevalling. 

Ook mijn vriend heeft veel gehad aan alle informatie in de Vrije Geboorte partnercursus. En ik hierdoor veel aan hem tijdens de bevalling :).’

Bo

Artikel uit de categorie:
vrije geboorteverhalen

0 Reacties op "Eerste kindje thuis in bad"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte