Niet puffen maar meeademen met de weeën

Anna Myrte
  | 
1 april 2022

De weeën zijn er om jou te helpen. Ze zorgen ervoor dat je baarmoedermond zich opent en dat je baby zich naar beneden en naar buiten beweegt. Hoe meer je meebeweegt en ja zegt tegen de weeën, hoe meer ruimte je je lichaam geeft om haar werk te doen. Het is dus eigenlijk heel tegennatuurlijk om zo’n wee te onderdrukken door heel hoog te gaan ademen om hem ‘weg te puffen’. De wee moet niet weg, je moet hem juist omarmen.

Door verzet en weerstand verkrampen je spieren, terwijl een geboorte juist ontspanning nodig heeft. Als je ontspannen bent kan het weeënhormoon oxytocine optimaal stromen en kan je lichaam ruimte maken om je baby geboren te laten worden.

De meest behulpzame manier om ruimte te maken is door diep te ademen en je adem vrij te laten stromen, precies zoals het voor jou fijn voelt. Ook uit onderzoek blijkt dat vrouwen minder pijn ervaren als ze tijdens de bevalling diep in- en uitademen en dat hun bevallingen korter duren:

Based on this study, breathing exercises with deep inhalation and exhalation in pregnant women are effective in reducing the perception of labor pain and shortening the duration of the second stage of delivery. 

Effectiveness of breathing exercises during the second stage of labor on labor pain and duration: a randomized controlled trial

Een wee is als een golf die steeds hoger wordt, een piek bereikt en dan weer wegzakt. Om met de golven om te kunnen gaan, kun je je er maar beter aan overgeven en erin meeademen. Zodat je op de golven kunt surfen in plaats van erdoor meegesleurd worden…

En het mooie is: daarvoor hoef je helemaal niets te doen, behalve je overgeven en de signalen van je lichaam volgen. Je lichaam geeft vanzelf aan wat het nodig heeft om geboorte te geven. En ja dat kan ook puffen zijn! Er kan tijdens de bevalling een moment zijn dat de weeënenergie zo heftig wordt, bijvoorbeeld vlak voor of op het moment dat het hoofdje wordt geboren, dat het wegzuchten van weeën je helpt om de intensiteit wat te beheersen. Maar dat komt dan als een impuls van binnenuit, niet als iets wat is aangeleerd van buiten of wat je wordt opgedragen om te doen.

Daarom leer je in de Vrije Geboorte online zwangerschapscursus ook geen ademhalingstechnieken, maar wel hoe je ademhaling je kan helpen tijdens de bevalling. De focus ligt op de aandacht naar binnen richten en de verbinding maken met je lichaam en baby. Want niemand weet beter dan jij wat je nodig hebt om te bevallen. En je lichaam weet precies hoe het geboorte moet geven, maar je moet er wel naar (kunnen) luisteren.

Beeld uit ‘Mijn reis naar binnen. Jouw weg naar een Vrije Geboorte.’

.

Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Niet puffen maar meeademen met de weeën"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte