Waarom niet toucheren?

Anna Myrte Korteweg
  | 
24 juni 2021

Elke cultuur heeft haar eigen gebruiken. Vaak gebeuren de dingen gewoon omdat ze altijd al zo werden gedaan. Ook in de geboortezorg zijn er helaas veel ingeburgerde onlogische gewoontes. Neem toucheren, inwendig onderzoek waarbij met twee vingers wordt ingeschat hoe ver de ontsluiting is. Er is geen bewijs voor de logica ervan en nogal wat argumenten pleiten tegen standaard toucheren:

  • Het aantal centimeters zegt heel weinig. Ontsluiting is geen rechtlijnig proces. Het kan urenlang stilstaan, en je kunt in een paar minuten tijd bijvoorbeeld van 6 centimeter naar volledige ontsluiting gaan.

  • Horen dat je een laag aantal centimeters open bent kan heel demotiverend zijn, wat weer voor stress zorgt wat voor niet-vorderende ontsluiting kan zorgen en dus voor medisch ingrijpen….

  • Voor veel vrouwen is het stressvol als een vreemde vingers in haar vagina stopt.

  • Het zorgt bij gebroken vliezen voor een groter risico op infectie.

  • De vliezen kunnen er per ongeluk door worden gebroken (En soms stiekem expres) (Ja dit verhaal heb ik helaas echt gehoord. En ook het verhaal van een vrouw bij wie stiekem werd gestript tijdens het toucheren)).

  • De gouden regel van (een vrije) geboorte is zo min mogelijk verstoring zodat de bevalhormomen vrij stromen. Ineens getoucheerd moeten worden en (in veel gevallen) daarvoor op je rug moeten liggen haalt je juist uit de zo nodige (want zo behulpzame) flow.

  • Nadenken over centimeters en tijdsduur spreekt dat deel van je hersenen aan dat tijdens de bevalling juist uit moet staan. Je moet juist in je lijf en uit je hoofd.

  • Je kunt ook weten door niet te meten: Er zijn veel andere aanwijzingen in je lichaam en gedrag waaruit op te maken is hoe ver je bent (zie de paragraaf over toucheren in Mijn reis naar binnen).

In sommige gevallen is toucheren gewenst. Bijvoorbeeld bij het vermoeden dat de baby een bijzondere ligging heeft. Maar dan alleen met jouw instemming en vanuit zachtheid en contact. Het hoort nooit pijn te doen!

Toucheren hoort geen routine handeling te zijn, maar moet (als het al wordt gedaan) extreem mindful gebeuren. Immers je gaat met je hand het meest intieme, tere, heilige gebied van de vrouw binnen.

Dus in de eerste plaats: do not touch. En als het dan toch gewenst is, alleen in overleg en met maximaal respect.


EB9916FA-595C-48EE-97D7-ACC2AD7C568B.jpegEB9916FA-595C-48EE-97D7-ACC2AD7C568B.jpeg

Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Waarom niet toucheren?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2022 Vrije Geboorte - Powered by Maatos