Een gezonde geboorte is geen emergency

Anna Myrte
  | 
8 februari 2022

Op de een of andere manier wordt er graag in hokjes gedacht als het om geboortezorg gaat. Alsof er twee kampen zijn: of compleet alternatief of compleet voor medisch ingrijpen. Zo zonde, want juist de nuance is zo belangrijk. Strijd en hokjesdenken gaat de geboortezorg niet verbeteren, samenwerking wel… Vrije Geboorte is niet voor of tegen medisch ingrijpen, maar vóór de vrouw en vóór vrije keuze. En – last but not least – vóór geboorte: geboorte weer in ere herstellen. ‘Restoring the true face of birth’. Hier richt ik me op in mijn (online) zwangerschapscursus en in mijn boeken en berichten op social media.

Ik ben niet anti medisch maar wel anti onnodig medisch. Tegen de vanzelfsprekendheid waarmee er in gezonde situaties wordt ingegrepen. Te vaak, te veel, wordt er gedaan alsof vrouwenlichamen falen en hulp nodig hebben. En alsof geboorte een ‘emergency’ situatie is. Terwijl: dat zijn de uitzonderingen, niet de regel. En juist door een gezonde geboorte als een emergency te behandelen rol je van de ene in de andere ingreep en wordt het een emergency…

Het is (natuurlijk) geweldig dat we zulke goede medische zorg hebben. En, maar, die zorg zou in dienst van ons moeten staan in plaats van andersom. Jij centraal in plaats van de protocollen. Het faciliteren van het geboorteproces centraal, alles inrichten op een optimale oxytocine flow.

En het mooie is: die twee horen bij elkaar, jij centraal en het geboorteproces centraal. Ze kunnen niet zonder elkaar. De kern is dat jij de leiding hebt en je veilig en ontspannen voelt: in je bubbel krijgt het geboorteproces alle kans .

Vanuit die positie van in charge zijn kunnen de dingen anders gaan dan gepland. Kun je toch naar het ziekenhuis gaan ook al wilde je thuis bevallen. Kun je kiezen voor een ruggenprik of een inleiding of een andere interventie, ook als je dat van tevoren anders van plan was. En dat betekent niet dat je faalt. Medisch ingrijpen an sich maakt je geboorte niet minder vrij. Het punt is niet wel of niet medisch, maar wel of niet in charge.

Als jij centraal staat is het jouw geboorte en dus vrij. Precies zoals het moet zijn, want helemaal van jou ~ inclusief alle rauwe randjes die ook bij jou horen.

Foto: Jaleesa Koelen
Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Een gezonde geboorte is geen emergency"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte