Vrije keuze bij een vroeggeboorte

Anna Myrte
  | 
13 december 2022

Dit geboorteverhaal laat zien dat je altijd de regie over je bevalling kunt houden, wat er ook gebeurt. Merel was van plan om handsoff thuis te bevallen, maar het liep anders, want de bevalling begon al met 34 weken. Ook al was er sprake van een heftige, zeer medische situatie, toch bleef zij centraal staan en besloten zij en haar man wat ze wel en niet wilden qua medische handelingen:

‘We gaven aan dat we zo min mogelijk interventies wensten. En dat we ook begrepen dat dat in deze situatie niet altijd kon.

Toen ons kindje een half uur na de geboorte hulp nodig had bij het ademen is mijn partner bij hem gebleven. Ook daar gaf hij onze wensen aan: zo min mogelijk interventies en graag inspraak in wat er gebeurt. We horen graag waarom bepaalde dingen gebeuren, wat de risico’s zijn en wat de voordelen zijn. Hierin respecteren we ook de visie van het ziekenhuis, zij kijken met een bril van risicobeperking. Daarna kijken wij zelf wat onze keuze is.

We zijn uiteindelijk twee weken in het ziekenhuis geweest en hebben hiermee goed kunnen oefenen. Het gaat om kleine dingen, zoals suikerwater geven als er bloed geprikt wordt. Ik wilde dat niet, maar in plaats daarvan ons kindje op en aan de borst.

Ons kindje moest 48 uur dipvrij zijn om naar huis te kunnen. Hij had soms zo’n dipje, waar hij altijd zelf uit herstelde.

Na anderhalve week voelde ik aan alles dat we naar huis moesten. Daar zouden we beter herstellen. Een paar dagen later was hij nog niet dipvrij, maar in overleg met de arts zijn we naar huis gegaan.

Jij mag beslissen wat er gebeurt. Je hebt een keuze, ook bij een te vroeg geboren kindje, ook in het ziekenhuis.

Ondanks deze start, voelden we zoveel vertrouwen: in Nuno, in ons. We werden flink uitgedaagd door alle protocollen en de andere bril van de artsen en verpleegkundigen. Wij voelden vertrouwen en door te blijven verbinden met onszelf, elkaar en Nuno konden we steeds vanuit verbinding en zachtheid keuzes maken. Ik ben dankbaar voor deze geboorte en voor deze ervaring. Het heeft me zoveel vertrouwen gegeven in mezelf. Als ik dit kan, kan ik alles.’ ❤️ Merel van den Bogaard

Nuno, tien weken

>> Tip: In de gratis minicursus ‘Bevallen van binnenuit’ leer je hoe je jezelf centraal kunt stellen tijdens de bevalling, wat er ook gebeurt. En hoe dat de sleutel is tot een vrije geboorte. Klik hier om je aan te melden.

Artikel uit de categorie:
vrije geboorteverhalen

0 Reacties op "Vrije keuze bij een vroeggeboorte"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte