Zo bereid je je voor op een gentle sectio

Anna Myrte
  | 
25 maart 2022

Een gentle sectio is een keizersnede waarbij de beleving van jou en je baby centraal staat. Omdat een keizersnede een operatie is, werd het altijd in een erg klinische setting en sfeer uitgevoerd. Terwijl: het is ook en vooral een geboorte, een life event dat je voor altijd bij zal blijven. Door het natuurlijke geboorteproces zoveel mogelijk na te bootsen en door vriendelijke, zachte (gentle) aandacht kan je keizersnede een vrije geboorte zijn, een bekrachtigende ervaring waarbij jij centraal staat. Onderaan dit artikel lees je tien tips voor je voorbereiding op een gentle sectio.

De gentle sectio is Caesarean section rates are rising worldwide, and indeed, now exceed one-third of deliveries in many developed world centres such as our own. Given the negative effect that caesareans, whether indicated or discretionary, have on maternal satisfaction, bonding and breastfeeding, improving this experience while maintaining safety should be a priority.

The natural caesarean: a woman-centred technique

Of er nou sprake is van spoed of niet, er is altijd ruimte voor vriendelijke aandacht voor jou, voor jullie, voor de baby. Ook bij een keizersnede horen jij en jouw beleving centraal te staan, heb je recht op informed consent en kun je vragen wat je opties zijn en doorvragen (hoeveel ruimte hiervoor is hangt natuurlijk af van de urgentie, maar vaak is er wel speling).

Zet je wensen zo duidelijk en nauwkeurig mogelijk in je geboorteplan, want ook bij een keizersnede zijn er veel keuzemogelijkheden.

Tien tips voor een gentle sectio of natuurlijke keizersnede:

  1. Stel vragen en vraag door als het antwoord niet bevredigend is
  2. Zorg ervoor dat er iemand bij je is die precies weet wat je wilt en niet wilt, zodat deze het woord voor jou kan doen als jij dat niet kunt. 
  3. Bij een gentle sectio ligt de focus op een zo zacht en liefdevol mogelijke start. Oa door een positieve set & setting met bijvoorbeeld: muziek, gedimd licht, een warme kamer, rust (geen onnodige vragen en gesprekken, geen harde geluiden)
  4. Contact: Even contact maken met de mensen in de kamer, zorgen dat ze zich aan je voorstellen zodat er een vertrouwde sfeer is. 
  5. Je kunt ervoor kiezen dat je baby langzaam uit je buik wordt gehaald zodat de longetjes zich goed openen.
  6. Je partner kan de baby uit je buik aanpakken, of jij kunt dat zelfs zelf doen (zoek maar op maternal assisted caesarean).
  7. Je baby direct huid op huid na de geboorte. Kan dat niet bij jou, dan bij je partner.
  8. Kolonisatie van vaginale bacteriën: De micro-organismen uit de vagina van de moeder helpen bij het opbouwen van het immuunsysteem. Om dit toch mee te geven wordt een steriel gaasje in de vagina gedaan om het daarna over het gezichtje en in het mondje van de baby te wrijven. Klinkt misschien bizar, maar ook logisch, want anders zou de baby daar toch ook doorheen komen…
  9. Wil je de navelstreng lang laten uitkloppen of zelfs helemaal niet doorknippen (een lotusgeboorte)?
  10. En vooral: vriendelijke aandacht en respect voor dit zo belangrijke moment in jullie leven ♡

Er zijn vaak meer keuzemogelijkheden dan je denkt. Ook bij een medische bevalling kun je luisteren naar wat jij nodig hebt en kiezen voor een zo zacht mogelijke start voor jou en je baby. In de vrije geboorte online zwangerschapscursus krijg je alle tools en info voor een bevalling vanuit rust, regie en vertrouwen. Zodat je niet het lijdend voorwerp maar de handelende hoofdpersoon van je bevalling bent.

Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Zo bereid je je voor op een gentle sectio"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte