Wat is het verschil tussen hypnobirthing en vrije geboorte?

Anna Myrte
  | 
8 april 2022

Er zijn veel overeenkomsten tussen hypnobirthing en vrije geboorte. Beide zijn gericht op het faciliteren van het geboorteproces en (dus) zo min mogelijk verstoring tijdens de bevalling. Hoe meer rust en ontspanning, hoe beter voor de oxytocineflow. Maar waar in hypnobirthing de focus ligt op het aanleren van ontspanningstechnieken, ligt bij vrije geboorte de nadruk op leren luisteren naar je lichaam. Je hoeft niets nieuws aan te leren. Alles wat je nodig hebt om te bevallen zit in jou.

Je zou de vrije geboorte cursus kunnen zien als hypnobirthing plus:

  • meer gericht op de Nederlandse vrouw (hypnobirthing heeft een erg Amerikaanse insteek)
  • dezelfde soort kennis over hoe geboorte werkt, maar actueler en meer toegespitst op de Nederlandse situatie
  • meer gericht op wat jij in jouw specifieke situatie nodig hebt
  • en op het aanboren van de kracht en wijsheid in jezelf in plaats van het aanleren van technieken
  • je leert hoe je tijdens de weeën met je adem kunt werken. Niet door middel van ademhalingstechnieken (zoals bij hypnobirthing), maar door naar je lichaam te luisteren. Je boort je eigen lichaamswijsheid aan in plaats van nieuwe kennis aan te moeten leren
  • meer gericht op mindful aanwezig blijven in moeilijke situaties (bijvoorbeeld bij angst en pijn) in plaats van de moeilijkheden bezweren (door middel van hypnose) 
  • niet gericht op een perfect plaatje maar op luisteren naar je lichaam. In hypnobirthing heerst vaak het beeld dat een vrouw helemaal ingetogen moet bevallen en dat het zelfs pijnloos hoort te zijn als je het ‘goed doet’. Maar: je mag geluid maken, je mag met volle kracht persen en je bevalling hoeft niet pijnloos te zijn om een vrije geboorte zijn. 

Anders gezegd: Bij hypnobirthing ligt de nadruk op met behulp van technieken leren ontspannen, en bij vrije geboorte op leren meebewegen met wat er is en daarin ontspanning vinden.

Vrije Geboorte gaat over jouw unieke weg naar geboorte. Wat jou helpt en bekrachtigt staat centraal. Je angsten moeten niet weg, maar je leert om ze benieuwd te onderzoeken en er je eigen antwoord op te vinden. Van angst naar vertrouwen.

Lees hier verder over de vrije geboorte cursus

Foto: Jaleesa Koelen
Artikel uit de categorie:
vrije geboorte informatie

0 Reacties op "Wat is het verschil tussen hypnobirthing en vrije geboorte?"

Geef een reactie op dit artikel

© 2024 Vrije Geboorte